Más úton, de halad a koreai megbékélési folyamat

A két Korea hadseregei mostantól tartózkodnak minden ellenséges tevékenységtől a közös határövezetben, mind a szárazföldön, mind a tengeren és a levegőben. Ez része kölcsönös bizalomerősítő intézkedéseiknek, amelyekről a szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozón állapodtak meg – közölték szöuli védelmi források csütörtökön.

A felek a tűzszüneti vonal öt kilométeres környezetében ezentúl nem folytathatnak tüzérségi éleslövészetet és ezred- vagy magasabb szintű terepgyakorlatot, a tűzszüneti vonal 40 kilométeres körzetében pedig repülési tilalom van mindenféle légi jármű számára.

A szeptember 19-i megállapodásban arról is szó van, hogy a véletlen összetűzések elkerülése érdekében a határ mentén kialakítanak egy ütközőövezetet, és felszedik az aknákat. Az aknák felszedése már október elején elkezdődött, egy héttel ezelőtt megkezdték a fegyverek kivonását és az őrhelyek felszámolását a Panmindzson határfalut körülvevő közös biztonsági zónából.

Az Egyesült Államokat először aggasztották a Korea-közi csúcstalálkozón megszületett katonai megállapodások, mert úgy gondolta, hogy általuk romlani fog a harckészültség, közben viszont csak lassan halad az észak-koreai atomfegyverek leszerelése. A dél-koreai hadsereg és az országban állomásozó amerikai erők gyakran tartottak olyan gyakorlatokat, amelyeket most már nem tudnának megtartani – közös hadgyakorlatuk június óta nem volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerdán azonban megtartották Washingtonban az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter évenkénti tanácskozását, és ezen megállapodtak egy stratégiai kerettervben, amely arról szól, hogy hogyan működik majd egyesített védelmi mechanizmusuk, miután az amerikai erők átadják a dél-koreaiaknak a háborús műveleti ellenőrzést. James Mattis amerikai védelmi miniszter a tanácskozás után sajtótájékoztatója szerint már támogatásáról biztosította a Korea-közi katonai megállapodásokat.

Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön a szöuli parlamentben bejelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hamarosan ellátogat Szöulba, de ennél pontosabban nem jelezte előre a látogatást.

Forrás: MTI/Yonhap/AP

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »