Franciaország szankciókat helyezett kilátásba Szaúd-Arábia ellen

Franciaország nem zár ki semmilyen Szaúd-Arábia elleni szankciót, ha kiderül, hogy a rijádi hatóságoknak közük volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró isztambuli meggyilkolásához – jelentette ki szerdán Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Franciaország felszólította Szaúd-Arábiát, hogy miután többször is egymásnak ellentmondó történetekkel állt elő, derítse ki az igazságot, nyomozza ki a felelősöket, és vonja őket eljárás alá.

„Amíg nem hozzák nyilvánosságra a felelősök személyét és a gyilkosság körülményeit, továbbra is követelni fogjuk az igazságot, amit egyelőre nem kaptunk meg” – jelentette ki Le Drian az RTL francia rádiónak adott interjúban.

„Meg fogjuk hozni a szükséges intézkedéseket a felelősök ellen” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy Franciaország nem zár ki semmilyen Szaúd-Arábia elleni szankciót. A vahhábita királyság a francia fegyverek, luxuscikkek és más termékek fontos importőre.

  • Előzmények
A The Washington Post című amerikai lapnak is dolgozó, a szaúdi monarchiát, főként Mohamed bin Szalmán trónörököst bíráló újságírónak országa isztambuli főkonzulátusán történt október 2-i meggyilkolása világszerte felháborodást keltett. Hasogdzsinak azután veszett nyoma, hogy a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges iratokért bement a török főkonzulátusra. Holttestét még mindig nem találták meg. Szaúd-Arábia először tagadta, majd beismerte, hogy az újságírót megölték, mondván „dulakodásban” vesztette életét. Nem sokkal ezután a szaúdi főügyész közölte, hogy Hasogdzsi „kitervelt” emberölés áldozata lett.

A nyugati országok növekvő nyomást gyakorolnak Szaúd-Arábiára az újságíró meggyilkolása, illetve a jemeni háború miatt. Németország például bejelentette, hogy leállítja a Rijádba irányuló fegyverszállításokat. Le Drian szerint a németek elhamarkodottan cselekedtek; szerinte előbb meg kell várni a vizsgálat végét, a bűnösök megtalálását.

A külügyminiszter szerint a szaúdi fegyverexport nem jelentős a francia gazdaság számára. Közölte, hogy a Rijádnak szánt fegyverszállítások a teljes francia fegyverexport 7 százalékát teszik ki. „Nem függünk Szaúd-Arábiától a kérdésben” – hangsúlyozta.

Emmanuel Macron francia elnök szombaton azt mondta, hogy a szankciókról „európai szinten” kell dönteni, és azok nem korlátozódhatnak egyetlen üzletágra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »