Srí Lanka nem eladó

A térség demokráciái, függetlenül attól, hogy milyen kicsik, nem fogják sem India, sem Kína táborát választani.

Harc a befolyásért

Srí Lanka és ázsiai szomszédainak népét megdöbbentette, mikor a szigetország elnöke, Maitripala Sziriszena múlt hét pénteken meglepetésszerűen menesztette Ranil Vikremeszinghe miniszterelnököt és Mahindra Radzsapaksza korábbi populista elnököt nevezte ki kormányfőnek. A lépés nem csak azért volt sokkoló, mert szinte biztosan alkotmányellenes volt – Srí Lankán csak akkor lehet leváltani a miniszterelnököt, ha az nem rendelkezik a parlamenti képviselők többségének támogatásával – hanem azért is, mert nincs jele annak, hogy Radzsapaksza hajlandó lenne egy olyan elnök alatt szolgálni, aki 2015-ben kigolyózta őt a vezetésből.

A srí lankaiak számára az alkotmányuk sértetlensége – valamint az elnöki hatalom és a parlament hatáskörei közti nehezen kialakított egyensúly – forog kockán. Ázsia többi része pedig nem csak azért figyeli árgus szemekkel az elkövetkező eseményeket, mert a Radzsapaksza visszatérésével (valószínűleg) járó militarista vallási és etnikai nacionalizmus destabilizálhatja az országot, hanem azért is, mert ez az Indiai-óceán történelmének szempontjából is fontos momentum: Kína arra irányuló kísérlete, hogy befolyást szerezzen egy olyan területen, amelyre India hagyományos befolyási övezeteként tekint.

Indiát aggasztja, hogy az új kormányfő kiváló kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Radzsapaksza még elnökként több milliárd dolláros kínai befektetésekkel építette újra az országot a tamil szakadárokkal 26 éven át vívott polgárháborúból – amihez a fegyvereket szintén az ázsiai óriástól vásárolta. Srí Lanka azonban nem tudta megfizetni hatalmas adósságait Kínának, ami miatt arra kényszerült, hogy bérbe adjon neki egy stratégiai fontosságú kikötőt. A lépést India és az Egyesült Államok is bírálta.

Mind Indiában, mint Srí Lankán úgy gondolják, hogy Újdelhi jelentős szerepet játszott abban, hogy létrejöjjön Sziriszena és Vikremeszinghe valószínűtlen szövetsége, ami ugyebár Radzsapaksza leváltásához vezetett 2015-ben. Ez az erőfeszítés válik most semmissé, ami viszont a kínai befolyás újbóli erősödéséhez vezethet.

Mi vezetett a puccshoz?

A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban. Az elnök bírálta Vikremeszinghét, mert szerinte nem vizsgált ki kellő alapossággal egy merénylettervet, amelynek célpontja ő maga lett volna. Az államfő úgy véli, hogy az indiai hírszerzés is szerepet játszott az ellene irányuló cselszövésben, amit Újdelhi tagad.

Colombo, 2018. október 27.
A Srí Lanka-i államfői hivatal sajtóosztályának felvételén Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfõ (j) beiktatja a kormányfővé kinevezett Mahindra Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnököt (b) Colombóban 2018. október 27-én, az előző napon általa menesztett Ranil Vikremeszinghe tisztségének betöltésére. Sziriszena korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta meg a leváltott miniszterelnököt és pártját.
MTI/EPA

Ezen kívül természetesen ott vannak még az infrastrukturális projektekkel kapcsolatos viták – a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés korszakában ugyanis az infrastruktúra geopolitikai időzített bombának számít. Az elnök és a miniszterelnök nyilvánvalóan homlokegyenest eltérő álláspontot képviseltek annak kapcsán, hogy egy Colombo kikötőjében lévő konténerszállító terminált indiai befektetéssel kell-e fejleszteni vagy sem.

Jól átgondolt taktika

Eközben az elnök november közepéig felfüggesztette a parlament ülését. A lépéssel Sziriszena valószínűleg meg akarta akadályozni, hogy Vikremeszinghe a törvényhozás előtt bizonyíthassa: rendelkezik a képviselők többségének támogatásával, annak ellenére, hogy az államfő pártja kilépett a kormánykoalícióból. Más vélemények szerint a parlament ülését azért napolták el, hogy megkönnyítsék az új kormány megalakulását, amire már a közeljövőben sor kerülhet.

Bár úgy tűnhet, Radzsapakszának nehéz dolga lesz – hiszen Vikremeszinghe pártjának tagjai egy emberként állnak a leváltott miniszterelnök mögött –, már most elkezdtek szállingózni a pletykák, miszerint Radzsapaksza „kínai pénzből vásárolja meg” a parlamenti képviselők támogatását.

Korai a kínai öröm

Srí Lanka még nem épült fel a több évtizedig tartó polgárháborúból; nem áll készen arra, hogy újabb fronttá váljon egy esetleges, az Indiai-óceán irányításáért vívott indiai-kínai hidegháborúban. Még ennél is fontosabb azonban, hogy sem Újdelhi, sem Peking nem veheti biztosra Colombo támogatását.

Bár a kínai hatalomátvétel az Indiai-óceánon megtorpant, mikor a Maldív-szigetek autoriter, Peking-párti vezetőjét szeptemberben leváltották, a kínaiak most kétségtelenül hiszik, hogy visszatértek a játékba. Öreg hiba a részükről ezt feltételezni.

Dél-Ázsiában ugyanis semmilyen demokrácia nem fog állandó jelleggel egy Kína-párti vagy Kína-ellenes táborba tartozni: vezetőik mindig aszerint cselekszenek, ami az éppen aktuális politikai érdekeiket szolgálja. Ezúttal például Sziriszena szinte azon nyomban megtette a „kárelhárításra” irányuló lépéseket: miután megvádolta az indiai hírszerzést, gyorsan ki is jelentette, hogy országa kapcsolatai Újdelhivel erősek, valamint felhívta telefonon Narendra Modi indiai miniszterelnököt. Közben Radzsapaksza az utóbbi években gyakori látogató volt Újdelhiben, noha Indiát hibáztatta hatalmának elvesztéséért. Korai tehát, hogy Srí Lankát Kína-párti országnak tituláljuk.

Az igazság az, hogy szinte minden ázsiai ország szavazói – és ezért az őket vezető politikusok is – hiperérzékenyek a Kínától vagy versenytársaitól való bármilyen látszólagos függőség kapcsán. És ez így van jól, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy mind Újdelhi, mind Peking, mind pedig Washington úgy érzik, hogy nem teljesen tudják irányításuk alatt tartani az eseményeket.

Forrás: Bloomberg / MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »