Az olaszoknak fájhat leginkább Merkel döntése

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem a német, hanem elsősorban az olasz adóskockázatot növeli Angela Merkel német kancellár hétfőn bejelentett fokozatos visszavonulása. Egyes citybeli vélemények szerint a német kormány élén valószínűleg már jövőre új kancellár áll.

Merkel hétfőn közölte, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért, a 2021-ben véget érő parlamenti ciklus után már semmiféle politikai tisztséget nem vállal, sőt akkor sem indul újra, ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban.

Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni központú globális gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a bejelentés várható hatásait értékelő kommentárjában kiemelte: a mérsékelt hétfői piaci reakció feltételezhetően azt tükrözte, hogy Merkel egyelőre maradni kíván a kancellári tisztségben, és a piac egyébként sem várta, hogy ötödször is indul a posztért.

A közgazdász szerint mindemellett a lehetséges utódjelöltek, köztük a CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, várhatóan Merkeléhez hasonló gazdaságpolitikát folytatnának, beleértve a szikár, megfontolt költségvetési politikát.

Berlin, 2018. október 29.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülésén Berlinben 2018. október 29-én.
MTI/AP/Markus Schreiber

A Capital Economics főközgazdásza szerint ugyanakkor kétségtelenül megnőtt annak kockázata, hogy a német kormánykoalíció még a következő választások előtt összeomlik. McKeown mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a német gazdaság az eddigi politikai bizonytalanságokat is jól átvészelte, köztük azt a hat hónapot, amelyben Németországnak a legutóbbi választások után nem volt kormánya.

A Capital Economics közgazdásza szerint mindezek alapján Merkel hétfői bejelentésének legnagyobb horderejű következményei az euróövezet egészét érintik, különös tekintettel az Olaszországot övező bizonytalanságra.

McKeown elmondása alapján az olaszországi helyzetet tekintve az euróövezetnek most nagyobb szüksége lenne arra, hogy „biztos kezekben legyen”, mint eddig bármikor, és a múltban Angela Merkel politikája volt a szükséges kompromisszumok elérésének kulcsfontosságú tényezője. Merkel meggyengült pozíciója azonban azt jelenti, hogy a vitatott olasz költségvetésről szóló megállapodás elérése hosszabb ideig tart majd, és ez felveti azt a kockázatot, hogy az olaszországi bizonytalanság járványszerűen átterjed más piacokra is – hangsúlyozta hétfői helyzetértékelésében a Capital Economics londoni főközgazdásza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Már jövőre új kancellár jöhet

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye hétfőn 70 százalékos valószínűséget adott arra, hogy Angela Merkel már jövőre lemond kancellári tisztségéről.

A ház szerint „annak lenne igazán értelme”, ha Merkel még a májusi európai parlamenti választások előtt távozna, mert a CDU ezzel friss lendületet kaphatna. Merkel mindemellett nagyon erőteljes jelöltként indulhatna valamely fontos EU-tisztségért a pozíciók jövőre esedékes újraosztásakor.

Az Eurasia Group londoni részlegének olasz gazdasági kérdésekkel foglalkozó elemzője, Federico Santi hétfői kommentárjában a várható olaszországi költségvetési fejleményekről azt a véleményét emelte ki, hogy jóllehet, a ház várakozása szerint az olasz kormány és az EU költségvetési konfrontációja a következő hetekben valószínűleg tovább súlyosbodik, a cég azonban továbbra is 60 százalékos eséllyel jósolja, hogy az olasz kormány végül irányváltásra kényszerül a piaci nyomás miatt.

Olasz kormányilletékesek legutóbbi nyilatkozataiból következtethetően a lélektani küszöböt az jelentené, ha az olasz állampapírok kockázati felára elérné a 400 bázispontot az irányadónak tekintett német Bund felett.

Reálisabb fordulópontnak tekinthető azonban egy olyan kombináció, amelyben az olasz kockázati felár gyors ütemű emelkedésnek indul, ezt a hozamgörbe laposabbá válása kísérné, az olasz bankrendszerre nehezedő nyomás miatt több pénzintézet tőkepótlásra szorulna, és mindemellett további leminősítések miatt Olaszország még közelebb kerülne a befektetésre már nem ajánlott szuverén adósi státushoz – hangsúlyozta az Eurasia Group londoni elemzője.

A minap a Moody’s Investors Service globális piacvezető hitelminősítő az addigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést. A „Baa3” minősítés – amely más hitelminősítők módszertanában a „BBB mínusz” besorolásnak felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elveszti befektetési ajánlású osztályzatát.

További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »