Merkel valószínűleg lemond a CDU vezetéséről

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, de kormányfő akar maradni. Német sajtóértesülések szerint ezt pártja elnökségi ülésén jelentette be hétfőn Berlinben.

A döntés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett és folytathatja a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta a leggyengébb eredményt, 27 százalékot ért el. Október közepén pedig a CDU bajorországi testvérpártja és koalíciós partnere, a Keresztényszociális Unió (CSU) is csaknem hetven éve a leggyengébb eredményt elérve elveszítette többségét a tartományi parlamentben.

A 64 éves Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

A dpa német hírügynökség pártforrásokra hivatkozó jelentése szerint Merkel a hétfői elnökségi ülésen egyértelművé tette, hogy kancellár akar maradni akkor is, ha nem lesz többé a párt elnöke. A 2021-es választások után azonban Merkel meg akar válni a kancellári tisztségtől is – írta a dpa, amely szerint az utódlásról a CDU december elejei hamburgi kongresszusán dönthetnek.

Berlin, 2018. október 29.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a párt elnökségi ülésén Berlinben 2018. október 29-én. Sajtóértesülések szerint Merkel az ülésen bejelentette, hogy nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, de kormányfő akar maradni.
MTI/AP/Markus Schreiber

Angela Merkel még szeptember végén is – a bajorországi és a hesseni választások előtt – arra utalt, hogy újból jelölteti magát a pártelnöki tisztségre – emlékeztet a dpa. „Megmondtam, hogy rendelkezésre állok ebben a választási ciklusban, és nem változtattam meg a véleményemet a pártelnökség és a kancellárság összekötéséről” – mondta az Augsburger Allgemeine című bajor lap egy rendezvényén.

Merkel elődje, a szociáldemokrata Gerhard Schröder népszerűségvesztés miatt 2004 februárjában ugyancsak lemondott pártja, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetéséről, és csaknem két éven át, 2005 októberéig, Angela Merkel hivatalba lépéséig maradt kancellár.

A pártelnöki tisztségre pályázni akar a CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) egykori közös frakcióvezetője, Friedrich Merz – értesült a dpa a politikus környezetéből. A Reuters hírügynökség Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU főtitkárát említette favoritként Merkel utódaként a párt élén.

A dpa szerint Merkel hajlandósága arra, hogy lemondjon a pártelnöki tisztségről, növelheti a nyomást a szociáldemokrata koalíciós partner, az SPD vezetőjére, Andrea Nahlesre is, hogy tegyen ugyanígy. A hangadó személyiségek mindkét pártban a hétvégén ülnek össze, hogy megvitassák a választási eredményeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »