Merkel hivatalosan is bejelentette, hogy hátrébb lép

Angela Merkel német kancellár hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A miniszterelnöki tisztségről nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kormányfői ciklusa. 

Hozzátette, hogy a mostani parlamenti ciklus, 2021 után már semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselőként sem indul újra. Bejelentette azt is, hogy ha esetleg előrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért. Mint elmondta, a döntést a pártelnöki tisztségtől való visszavonulásról már a nyári parlamenti szünet előtt meghozta, és csak a jövő héten akarta bejelenteni. Közölte, hogy semmilyen módon nem szól bele utódja kiválasztásába a párt élén.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülésén Berlinben 2018. október 29-én. Merkel bejelentette, hogy nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért, amelyet 2000 óta tölt be, a miniszterelnöki tisztségről azonban nem mond le.
MTI/AP/Markus Schreiber

A kancellár fokozatos visszavonulásáról szóló bejelentés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett, de 1966 óta a leggyengébb eredményét érte el, 27 százalékot szerzett.

A CDU ennek ellenére továbbra is messze a legnagyobb politikai erő Hessenben, és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel, a két pártnak ugyanis a vasárnapi választások nyomán továbbra is megvan a kormányzáshoz szükséges, igaz csak minimális, egyetlenegy fős többsége. A CDU-nak 40, a Zöldeknek 29 képviselője lesz a 137 fős törvényhozásban.

A hesseni választás is kudarc a német kormány számára

Merkel valószínűleg lemond a CDU vezetéséről

A kancellár megállapította, hogy a kormány veszített hitelességéből, és ezért vállalja a felelősséget. Döntésének célja, hogy a kormány az előtte álló feladatokra összpontosíthasson, pártja pedig felkészülhessen a jövőbeli sikerekre. Kijelentette, hogy őt terheli a végső felelősség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség.

„Eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissunk” – mondta hétfői berlini sajtóértekezletén.

Úgy vélte, hogy a párt irányításának átadásában „sokkal több a lehetőség, mint a veszély”, a célja a lépéssel az, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormányon maradva újulhasson meg. Megerősítette, hogy a hétfői elnökségi ülésen Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette indulását a pártelnöki tisztségért.

Jens Spahn a Reuters hírügynökség forrásai szerint a CDU vezető politikusainak zárt ajtók mögötti berlini tanácskozásán jelentette be erről szóló döntését. A 38 éves politikust Merkel bírálójaként tartják számon.

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »