Brazíliában is elnököt választanak

Brazíliában vasárnap – helyi idő szerint – reggel nyolc órakor megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelölt a favorit a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltjével, a libanoni keresztény származású Fernando Haddaddal szemben.

Az első fordulóban Bolsonaro a szavazatok mintegy 46 százalékát kapta, míg legfőbb vetélytársa, Haddad a voksok 29 százalékát szerezte meg. A szombaton közzétett felmérések szerint Bolsonaro a szavazatok 54-56,8 százalékára számíthat, míg a másik jelöltnek 43-46 százalékkal kell majd megelégednie.

Szakértők szerint Bolsonaro nagyobb népszerűsége azzal is magyarázható, hogy az emberek elfordultak az utóbbi 15 évből 13-ban kormányzó Munkáspárttól, amely két éve bukott ki a hatalomból az ország súlyos gazdasági válsága, valamint Brazília történetének legnagyobb mértékű korrupciós és megvesztegetési ügye miatt.

A brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek azért, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés.

Vasárnap 147 millió szavazó járul az urnákhoz, a 27-ből 14 államban pedig kormányzóválasztást is tartanak Brazíliában.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/EFE/Reuters

Friss hírek