Elnökválasztást tartanak Grúziában

Grúziában vasárnap reggel, helyi idő szerint nyolc órakor megkezdődött az elnökválasztás, amelyen több mint 3,5 millióan járulhatnak az urnákhoz 3637 szavazóhelyiségben.

Külföldön, 39 országban 55 helyen adhatják le szavazatukat a georgiai állampolgárok. Oroszországban erre nem lesz lehetőség, mert a két ország között 2008 óta nincs diplomáciai kapcsolat.

A választáson rekordszámú, 25 jelölt indul az államfői tisztségért. A kormánypárt, a Georgiai Álom Szalome Zurabisvilit, a grúz diplomácia volt vezetőjét indítja. Ő vezeti a közvélemény-kutatások alapján összeállított rangsort is. Őt Grigol Vasadze, az Egyesült Nemzeti Mozgalom jobbközép párt jelöltje követi a felmérések szerint.

A 2017. szeptemberi alkotmánymódosítás értelmében ez lesz az utolsó közvetlen elnökválasztás, 2024. január 1-je után ugyanis az államfőválasztás egy 300 küldöttből álló kollégium feladata lesz. A most megválasztott államfő mandátuma hat évre szól.

Az országban, amely küzd azért, hogy jobb kapcsolatokat építsen ki Oroszországgal és az Európai Unióval, az elmúlt öt évben a Georgiai Álom párt uralta a belpolitika színterét.

Az egykori grúz elnök, Miheil Szaakasvili – aki 2013-ban köszönt le az államfői tisztségről -, hevesen ellenezte a kapcsolatépítést Oroszországgal. Szaakasvili az akkori tbiliszi vezetés élén 2008-ban fegyverrel kísérelte meg a Moszkva által támogatott, szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzés visszaszerzését, emiatt fegyveres konfliktus robbant ki Oroszországgal. A háborút Grúzia öt nap alatt elvesztette.

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »