Lettországban sem megy a kormányalakítás

„Nem kielégítőnek” minősítette pénteken Raimonds Vejonis lett államfő a rigai szejmbe (törvényhozásba) választott pártok kormánykoalíciós tárgyalásait.

A lett elnöki hivatal által kiadott közleményben Vejonis megállapította: a balti ország történetének 13. parlamentjébe az október 6-ai választások nyomán bekerült pártok tárgyalásai egy működőképes kormánykoalíció létrehozásáról és a kormányfő személyéről nem kielégítőek.

Az államfő nehezményezte, hogy nemcsak a kormánykoalíció összetétele nem körvonalazódott, de még a kormány előtt álló feladatokról sincs egyetértés. Ez nemcsak azzal a kockázattal jár, hogy egyetlen miniszterelnök-jelölt sem kapja meg a parlament többségének a támogatását, hanem azzal is, hogy a szejm november 6-ai alakuló üléséig még a törvényhozás új elnökéről és elnökségéről sem sikerül megállapodni – hangsúlyozta Vejonis.

Az államfő ezért október 30-ára konzultációra hívta a négy legtöbb voksot kapott parlamenti párt közül három kormányfőjelöltjét: Aldis Gobzemset, a nemrég alakult populista KPV LV (Kié az ország?), Janis Bordanst, az Új Konzervatív Párt, valamint Artis Pabrikst, a FOR/Fejlődés elnevezésű liberális pártszövetség jelöltjét.

Az október 6-ai választáson az addigi jobbközép kormány elveszítette többségét. A KPV LV és az Új Konzervatív Párt 16-16 képviselői helyet, a FOR/Fejlődés pedig 13 mandátumot szerzett a 100 fős törvényhozásban. A voksolás győztese az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központ lett, amely 23 képviselőt delegálhat a szejmbe.

Vjacheslav Dombrovski – a Harmónia Központ kormányfőjelöltje – már korábban leszögezte: a kormányalakítás lehetetlen pártja bevonása nélkül. Hangsúlyozta, hogy a Harmónia Központ kész bármely párttal szövetségre lépni, hogy életképes programmal álljanak elő, amely megszünteti a jelenlegi patthelyzetet Lettországban. A koalíciós tárgyalásokat pedig rég nem látott bohóckodásnak minősítette.

Nils Ushakovs, Riga polgármestere, a Harmónia Központ vezetője a választásokat követően közölte: pártja mindenképpen arra törekszik, hogy a kormánykoalíció tagja legyen. A tömörülés, amely nagyon népszerű az ország orosz ajkú közösségében, sorozatban immár negyedszer végzett az élen. A parlamenti pártok azonban kivétel nélkül leszögezték: nem hajlandóak az együttműködésre a Harmónia Központtal.

A koalíciós tárgyalások hivatalosan október 9-én vették kezdetüket, a koalíciókötések lehetőségeinek tárháza pedig meglehetősen széles a hét párt között megosztott parlamentben.

Forrás: MTI/TASZSZ/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »