Miért népszerű Donald Trump Afrikában?

Az amerikai elnök soha nem járt Afrikában, ráadásul nem is beszél udvarias hangnemben a kontinens államairól – például több ízben „pöcegödörnek” titulálta őket. Mégis, a Pew Research Center 25 országra kiterjedő felmérése szerint Donald Trump népszerűbb Afrikában, mint bármely más régióban.

A nigériaiak és a kenyaiak 56 százaléka gondolja úgy, hogy Trump ténykedése pozitív hatással van a világ ügyeire. A dél-afrikaiak kevésbé lelkesek: „csak” 39 százalékuk bízik az amerikai elnökben, ez azonban még mindig 12 százalékponttal magasabb, mint a globális átlag (lásd alább a táblázatot).

Kép forrása: The Economist

Tény, hogy Trump kevésbé népszerű Afrikában, mint Barack Obama, akinek apja kenyai volt. Obamát ugyanakkor Németországban is igen sokan szerették, míg a németek mindössze 10 százaléka állítja ugyanezt utódjával kapcsolatban. Vajon az afrikaiak tényleg képesek ennyire odalenni egy olyan amerikai vezetőért, aki szerint „Nambia” egy ország? (Trump Namíbiát következetesen Nambiaként emlegette egy, az afrikai vezetőkkel tavaly szeptemberben tartott találkozóján.)

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet egy másik felmérése megmutatta, hogy a kenyaiak 38 százaléka nem tudta megnevezni az Egyesült Államok jelenlegi elnökét, így talán a tudatlanság is szerepet játszik. Ugyanis nehéz valakiről negatívan nyilatkozni, akiről még nem hallottál.

A Pew egyik munkatársa, Richard Wike úgy gondolja, hogy az afrikaiak azért mondják, hogy szeretik Trumpot, mert Amerikát szeretik. A nigériaiak, a kenyaiak és a dél-afrikaiak kétszer akkora valószínűséggel Amerika-pártiak, mint a németek. Az amerikai kultúra minden bizonnyal „trendinek” számít itt. A Fekete Párduc című amerikai szuperhős film például telitalálat volt Afrikában, az emberek imádták; emellett pedig a hip-hop és az amerikai gyorséttermi hálózatok is igen népszerűek.

Az elnök személyisége és stílusa itt inkább imponáló

Azonban ennél több állhat az elnök afrikai népszerűségének hátterében. „Afrikaként van valami ismerős Trumpban, amitől otthonos érzésem támad” – fogalmazott még 2015-ben Trevor Noah dél-afrikai komikus, aki a téma kapcsán megjegyezte, hogy Trump többször hasonlította saját gazdagságát, hatalmát és eszét Idi Amin egykori ugandai diktátorhoz. Mások egyetértenek abban, hogy Trump (egyébként „bicskanyitogató”) stílusa kevésbé szokatlan egy olyan kontinens lakosai számára, akik hozzá vannak szokva a keménykezű vezetőkhöz.

Saddam Hussein Adani mogadishui logisztikai szakember kérdésre válaszolva elmondta: „A szomáliai szülők szeretik hatalmas vezetők után elnevezni fiaikat. Ha Trump muzulmán lenne, biztos vagyok benne, hogy manapság sok kis Donald szaladgálna Szomáliában”.

Erie, 2018. október 11.
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Pennsylvania állambeli Eriében 2018. október 10-én. A félidős kongresszusi választásokat novemberben rendezik az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/David Maxwell)

A kenyai Mai Mahiu kocsmáiban a vendégek gyakran a Kína elleni fellépése miatt dicsérik Trumpot. A kenyaiak ugyanis sokkal inkább előnyben részesítenek egy amerikai vezetésű világot egy Kína által uralttal szemben.

Bár felesége, Melania Trump afrikai körútja után az amerikai elnök igyekezett finomítani kijelentésein a kontinenssel kapcsolatban, az átlagos afrikai emberek kedvelik Trump szokásos nyers és „helyenként buta” stílusát, mondván „ő ugyanazt mondja, mint amit a többiek is gondolnak, csak ő legalább őszinte, nem úgy, mint más nyugati vezetők irracionális hízelgése”.

Forrás: The Economist

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »