Megegyezett Izrael és a Hamász

Egyezségre jutott Izrael és a palesztin Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap – jelentette az izraeli média pénteken.

A megbeszéléseken közvetítő egyiptomi biztonsági szakértők közölték a megállapodás létrejöttét a Londonban megjelenő, Al-Hajat című – arab nyelvű – újsággal, s az izraeli lapok ez alapján ismertették a hetek óta tartó tárgyalások eredményét, amelyet nem tűzszünetnek, hanem csak „köztes egyezségnek” tekintenek a felek.

Az értesülések szerint az egyiptomiak az utóbbi napokban Tel-Aviv, Gáza és Rámalláh között közvetítve elérték, hogy a Hamász megígérje: véget vet a határ menti tüntetéseken az erőszakos cselekményeknek, vagyis a gyújtópalackok és a kövek dobálásának, a kerítés megrongálásának és az Izraelben tüzeket okozó „sárkányeregetésnek”, de továbbra is demonstrálhatnak az Izraelt az övezettől elválasztó kerítés közelében.

Cserébe Izrael több kilométerrel kiszélesíti a Gázai övezet tengeri halászati zónáját, megengedi az üzemanyag beszállítását, hogy a lakosságnak az eddigi napi négy helyett több órán át tudjanak elektromos áramot szolgáltatni, valamint lehetővé teszi az ENSZ infrastruktúrát fejlesztő építkezéseinek folytatását.

A Ciszjordániát vezető és a gázai Hamásszal ellenséges viszonyban lévő Palesztin Hatóságnak (PH) a könnyítések elfogadásáért cserébe megígérték az egyiptomi közvetítők – írja a sajtó -, hogy helyreállítják a PH intézményeit a Gázai övezetben, kiterjesztendő annak felügyeletét erre a palesztinok lakta területre is.

Hán Junisz, 2018. október 12.
Palesztin tüntetők égő gumiabroncsok füstjében a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésnél, Hán Junisz palesztin város közelében 2018. október 12-én. Izraeli katonák legkevesebb öt tüntetőt agyonlőttek a határ túloldaláról, és mintegy hatvan embert megsebesítettek. (MTI/AP/Adel Hana)

A Palesztin Hatóság a Hamász elleni nyomásgyakorlás eszközét látja a gazdasági blokád fenntartásában, s ennek részeként a gázai fizetések visszatartásában, illetve az Izrael és a Hamász között megszülető gazdasági megállapodások megakadályozásában.

A Hamász 2007-ben erőszakos hatalomátvétellel szerezte meg a Gázai övezet feletti uralmat a rivális Fatah párttól, és azóta rendre kudarcba fulladtak a két palesztin párt kibékítési kísérletei.

A Hamász a hatalomátvétele után, több mint 11 éve, az ellene bevezetett gazdasági bojkott felszámolását követeli a március vége óta péntekenként megtartott határ menti tüntetéseken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek