Az EU elvetette az afrikai menekültközpontok ötletét

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken bejelentette, hogy már nincs napirenden az a javaslat, miszerint létesüljenek Észak-Afrikában az Európai Unió segítségével menekülttáborok.  

Juncker erről Tuniszban beszélt sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jusszef Sahíd kormányfővel. Juncker szavai szerint nem csupán lekerült a napirendről a javaslat, hanem – mint mondta – „sohasem lett volna szabad felkerülnie”.

Az Európai Unió vezetői júniusban kérték meg az Eerópai Bizottságot, hogy tanulmányozza észak-afrikai migránstáborok létesítésének lehetőségét. A táborokban addig tartózkodtak volna az EU-tagállamainak valamelyikébe igyekvők, míg célországukban el nem bírálták volna menekültkérelmüket.

Az észak-afrikai országok azonban nem fogadták pozitívan a táborok ötletét, és az EU-n belül is akadtak kétkedők, akik aggályuknak adtak hangot a táborok törvényességét és gyakorlati hasznát illetően. Az észak-afrikai országok közül egyebek közt Líbia és Tunézia merült fel lehetséges helyszínként, de Líbia határozottan tiltakozott az ötlet ellen és Tunézia sem lelkesedett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke júniusban még úgy vélekedett, hogy a lehető legtöbb afrikai tranzitországban, a menedékkérők által Afrikában igénybe vett fő migrációs útvonalak mentén létre kell hozni az ENSZ és az Európai Unió által irányított védő- és befogadóközpontokat, amelyek lehetővé teszik az üldöztetések vagy háborúk elől menekülők számára, hogy segítséget találjanak, és nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtsanak be.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »