Új Brexit-népszavazásra készül a brit ellenzék

Brit ellenzéki pártok vezetői azt kérték az Európai Uniótól, hogy kezdje meg a felkészülést egy újabb nagy-britanniai EU-népszavazásra.

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője, valamint a Skócia függetlenségére törekvő, a brit EU-tagság megszűnését szintén élesen ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), a Zöldek és a walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru parlamenti frakcióinak vezetői csütörtökön látogatást tettek Brüsszelben Michel Barnier-nél, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójánál.

A megbeszélés után, csütörtökön késő éjjel Londonban kiadott közös nyilatkozatukban közölték: tudatták Barnier-val, hogy a brit parlamentben többpárti ellenállás bontakozik ki a kormányzó Konzervatív Párt „pusztító” Brexit-politikájával szemben, és a jelenlegi Brexit-irányvonalnak nincs parlamenti többsége.

Vince Cable a közös nyilatkozatban leszögezte: azt az egyértelmű üzenetet intézte Barnier-hez, hogy ideje elkezdeni a komoly készenléti tervezést az újabb népszavazásra. „Tudjuk, hogy a brit kormány is hozzákezdett ilyen tervek elkészítéséhez, tekintettel arra, hogy egyre erősebb az igény egy ilyen szavazásra, és ezt a múlt heti demonstráció is megmutatta” – fogalmazott a Liberális Demokraták vezetője.

Cable a szombaton Londonban tartott, több százezres tüntetésre utalt, amelynek résztvevői azt követelték, hogy újabb népszavazás dönthessen a Brexit feltételrendszeréről.

London, 2018. október 20.
Résztvevők a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését ellenzők tüntetésén Londonban 2018. október 20-án. A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) elleni megmozdulást a People’s Vote – A nép voksa – nevű kampánycsoport szervezte.
MTI/EPA/Vickie Flores

A hatalmas megmozdulást a People’s Vote – A nép voksa – nevű kampánycsoport szervezte, amely még tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására.

A People’s Vote júniusban, az EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás második évfordulóján már szervezett egy tömegdemonstrációt, amelyen hozzávetőleg százezren vettek részt. A szombati tüntetésre azonban ennek a tömegnek a sokszorosa gyűlt össze. A People’s Vote a demonstráció után közölte, hogy a résztvevők száma megközelítette a 700 ezret.

Vince Cable a csütörtök éjjel kiadott közös közleményben leszögezte: az EU-nak már csak azért is el kell kezdenie a felkészülést az újabb brit népszavazásra, mert a People’s Vote követelését támogató képviselők gyors ütemben kezdenek a legnagyobb és legösszetartóbb képviselőcsoporttá válni a londoni parlamentben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Új népszavazást követelt a minap Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök, valamint Sir Nick Clegg egykori liberális demokrata és Lord Michael Heseltine volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes, mégpedig a több európai napilapban és a The Guardian című baloldali brit újságban megjelent közös cikkében.

A három egykori vezető politikus úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi konzervatív párti brit kormány képtelen felfogni a Brexit várható gazdasági árát, a Brexit szószólói pedig továbbra is „a tagadás fantáziavilágában élnek”.

A brit kormány azonban mereven elzárkózik bármiféle újabb népszavazás lehetőségétől.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »