Váratlan fordulat: nyereséget termelt a Tesla

Két éve első alkalommal számolt be negyedéves nyereségről az elektromos autókat gyártó amerikai Tesla.

A szeptemberrel zárt három hónapban a Tesla 6,8 milliárd dollár bevételre tett szert, több mint duplájára, 130 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbinak. Negyedéves nettó nyeresége 311,5 millió dollár lett a 2017. harmadik negyedévi 619 millió dollár veszteséggel szemben. Az idei második negyedévben a vállalat még 718 millió dolláros rekordveszteséget jelentett.

A Tesla nyolc éves tőzsdei történetében a mostani volt a harmadik nyereséges negyedév, az összes többi veszteséges volt.

A gyártó nemcsak nyereségbe fordította gazdálkodását a harmadik negyedévben, de megállította pénzügyi forrásainak elapadását is: a beszámolási periódusban 1,4 milliárd dollár pozitív cash-flow jelentkezett mérlegében a tavalyi harmadik negyedévi 301 millió dollár negatív cash-flow után. A negyedévet 2,9 milliárd dollár likvid forrással zárta, szemben az előző negyedév végi 2,2 milliárd dollárral.

A negyedéves eredményről értékpapírpiaci elemzőkkel tartott telekonferencián Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója közölte, hogy a Tesla mostantól nyereségesen fog működni és a cash-flow is pozitív lesz minden negyedévben, kivéve amikor hiteleiből kell majd nagyobb tételeket törlesztenie.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vállalat szeptember végére már heti 5300-ra emelte a Tesla a tömegterméknek szánt Model 3 gyártását, amiből a negyedév folyamán 56 ezer darabot szállított le megrendelőinek. Összehasonlításképpen tavaly az egész évben a már meglévő Model S és Model X típusokkal együtt összesen 101 ezer autót adott át a Tesla megrendelőinek.

A szerdai tőzsdei zárást követően közzétett eredménybeszámoló hatására a Tesla részvénye 13 százalékkal emelkedett a tőzsdén kívüli kereskedelemben. A szerdai kereskedést a részvény két százalék veszteséggel zárta.

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »