Megállíthatatlanul nő a világ fegyverkezése

Trump elnök beiktatása óta nagy hangsúlyt fektet a katonai erő növelésére, ám nem az USA az egyetlen ország, mely megemelte hadászati  költését. 2012 és 2016 között több fegyvert szállítottak le a világon, mint bármelyik ötéves periódusban 1990 óta – hívja fel a figyelmet az őrült fegyverkezésre a Business Insider cikke.

A trend ma sem látszik változni, míg az USA 2017-ben 587,8 milliárd dollárt égetett el puskaporra, addig 2018-ban ezt a számot már 647 milliárdra teszik, ráadásul az USA épp most készül felmondani az 1987-es nukleáris egyezményt, ami egyértelműen egy újabb fegyverkezési verseny elindulásához vezet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az USA felmondja az 1987-es nukleáris egyezményt

Szóban máris elindult az új hidegháború

Mindent számításba vesznek

A fegyvereladásokból ugyan lehet következtetni, hogy melyik állam milyen mértékben erősíti a haderejét, de pontos összehasonlító elemzésekbe nehezebb belefutni. A Global Firepower katonai rangsora ezt igyekezett orvosolni, azzal, hogy megalkották a több mint 50 tényezőből összeálló hatalmi mutatót (Power Index). Ezáltal összemérhető egy nagyobb méretű, de fejletlenebb hadsereg, egy kisebb ország fejlett haderejével.

A mutatót többek között olyan komponensek alkotják, mint az adott ország gazdasági teljesítőképessége, a rendelkezésére álló fegyverek, nyersanyagok, emberi erőforrások, valamint az ország földrajzi lehetőségei és logisztikai háttere, de az elismert atomhatalmi státusz is pluszpontot ér – a felhalmozott nukleáris arzenál mértéke azonban már nem képezi az összehasonlítás részét. Így készült el a GFP 2018-as összeállítása is, ami három újabb állammal bővült 2017-hez képest, nevesül Írország, Montenegró és Libéria is felkerült a térképre.

Természetesen senkit nem ér meglepetésként a lista eleje, ahol sorrendben az USA, Oroszország és Kína alkotja a top hármat, majd India, Franciaország és Nagy-Britannia következik. Azt viszont, ha nem is meglepetésként, de érdekességként mindenképpen érdemes kiemelni, hogy Észak-Koreát – annak ellenére, hogy 25 milliós lakosságának mintegy negyede a hadseregét erősíti – csak a 23. helyre rangsorolták, pedig a katonák létszámában még Oroszországot és az USA-t is nagyságrendekkel megelőzi.

  • A Top 25:

25. Algéria
24. Szaúd-Arábia
23. Észak-Korea
22. Ausztrália
21. Irán
20. Thaiföld
19. Lengyelország
18. Tajvan
17. Brazília
16. Vietnam
15. Izrael
14. Indonézia
13. Pakisztán
12. Dél-Korea
11. Olaszország
10. Egyiptom
9. Németország
8. Törökország
7. Japán
6. Egyesült Királyság
5. Franciaország
4. India
3. Kína
2. Oroszország
1. Egyesült Államok

Forrás: Business Insider

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »