Bolsonaro káoszba taszíthatja Brazíliát

A braziloknak tetszenek Jair Bolsonaro radikális tervei az erőszakos bűncselekmények kezelésére, amelyek magukban foglalják a fegyverellenőrzés lazítását, az erőszaktevők kasztrálását, valamint azt, hogy a brazil rendőrök büntetlenül lelőhetik a bűnözőket. Csodálják a korrupcióellenes szónoklatokat egy olyan brazil politikus szájából, aki mindeddig valóban nem is keveredett botrányba. És miközben ígéretei visszhangot vernek a brazil nemzet körében, néhányan mégis elgondolkodtak azon, hogy Bolsonaro vajon milyen hatással lesz a világ Brazíliáról alkotott véleményére.

A 63 éves volt katonatiszt arra építi támogatottságát, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. Az elnökválasztás október 28-i második fordulóban ő mérkőzik meg az elnöki tisztségért a baloldali Munkáspárt jelöltjével, Fernando Haddaddal. Korábbi elemzések szerint Bolsorano az esélyes a második fordulóban, a brazil választók többségét ugyanis számos aggasztó dolog hidegen hagyja:

  • az, hogy Bolsonaro hírhedten rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tesz;
  • az, hogy bírálói csak „Trópusi Hitlerként” emlegetik a politikust, vélhetően azért, mert nem zárta ki a katonai beavatkozást az ország belügyeibe, ha nem sikerül megfékezni a korrupciót;
  • valamint az, hogy ki akarja vezetni Brazíliát a párizsi klímaegyezményből és az Amazonas esőerdő gazdasági kizsákmányolását támogatja, nem pedig a környezetvédelmet.

Mindez azonban külföldön megszólaltatja a vészcsengőket.

Agymosás és propaganda

Azoknak a braziloknak egy része, akik most Bolsonaro mellé álltak, korábban a korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva kétszeres exelnök táborához tartoztak. A politikus tradicionális, moralista, családbarát nézetei vonzóak a mélyen konzervatív, római katolikus országban. Bolsonaro befolyásos televangelisták, rendőrök és a katonai személyzet támogatását élvezi, ráadásul a szavazók emellett gátlástalan propagandának és hazugságoknak vannak kitéve a közösségi oldalakon és a WhatsApp csoportokban – utóbbit a nagy brazil családok előszeretettel használják kapcsolattartás céljára.

A propaganda minden esetben ugyanazt a dolgot sulykolja az emberekbe: Bolsonaro a megmentő, aki megszabadíthatja az országot az káosztól és az erkölcsi hanyatlástól, aki megmentheti kereszténységet és a hagyományos családot, továbbá megállíthatja az eddig visszafordíthatatlannak ítélt, Venezuela-stílusú összeomlást.

Río de Janeiro, 2018. október 12.
Jair Bolsonaro, a radikális jobboldali Szociálliberális Párt elnökjelöltje (k) egy Rio de Janeiró-i kampányrendezvényen 2018. október 11-én, négy nappal a brazíliai elnökválasztás után. Bolsonaro a szavazatok 46 százalékával megnyerte az első fordulót, a második helyen a baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad végzett, aki a voksok 29 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 28-án tartják. (MTI/EPA/Fernando Bizerra)

A Munkáspárt fiaskója

Az 55 éves Fernando Haddad támogatói nagyrészt szintén azok köréből kerülnek ki, akik Luiz Inácio Lula da Silva hívei. Bár a párt utóbbit akarta volna indítani az elnöki tisztségért, Lula da Silva nem indulhatott a választáson, mert korrupció miatt elítélték, és börtönben van. Haddadot így az utolsó pillanatban jelölték. Lula egyébként még mindig a legnépszerűbb politikus, és ha engedték volna indulni, meg is nyerhette volna a választást.

A Munkáspárt emellett rendre visszautasította a korrupcióban való részvételt, tagadja bűnösségét a recesszió kapcsán, és hivatalosan támogatja az elnyomó baloldali rezsimeket Venezuelában és Nicaraguában.

„A jövő országa”

Bolsonaro hívei úgy hiszik, hőn szeretett vezérük a régóta várt „jövő országát” hozza el nekik. Ezzel szemben a politikus – saját elmondása szerint is – vissza akarja vezetni Brazíliát a múltba.

Győzelme esetén kormánya valószínűleg privatizációval igyekszik majd helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, de a Petrobras olajvállalat várhatóan továbbra is állami kézben marad. Emellett a törvényi szabályozások lazítására kell számítani a mezőgazdaság és a bányászat előmozdítása érdekében – e kapcsán Bolsonaro valószínűleg véget vet az eddigi brazil környezetvédelmi politikának. Elég megemlíteni, hogy Luiz Nabhan Garcia, az elnökjelölt legfőbb mezőgazdasági tanácsadója nemrég azt mondta, hogy sok a „fantázia” és a „legenda” a globális felmelegedés tudományában – és máris elképzelhetjük, hogy milyen változásokra lehet számítani.

Ahelyett tehát, hogy „újra naggyá tenné Brazíliát”, Bolsonaro nemsokára egy olyan ország vezetője lehet, amely tekintélyelvű, az emberi jogokat megsértő, környezeti tragédiává vált.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »