A vámháború miatt drágul az élet az Egyesült Államokban

A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban felerősödött feszültségek miatt bevezetett védővámok folytán az amerikai gyártók áremelésre kényszerültek – áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentésében.

Az amerikai gazdaság elmúlt csaknem másfél hónapját áttekintő jelentés szerint a pótlólagos vámok bevezetésének hatása miatt az amerikai gyártók emelték áraikat a magasabb nyersanyagárak következtében. Ennek ellenére az inflációt „szerény-mérsékelt” mértékűnek minősítette a jelentés.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer a szeptember elejétől október közepéig tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott „szerény vagy mérsékelt” szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a vizsgált időszakban a gazdasági szereplők kifejezték aggodalmukat a védővámokkal kapcsolatban, számos körzet pedig magasabb árakról számolt be, amit szintén az új kereskedelempolitikai intézkedéseknek tulajdonítottak.

A bérnövekedést ezúttal „szerény-mérsékelt” mértékűnek minősítették a jelentés összeállítói, a munkaerőpiacot szűkülő kínálat és a szakképzett munkaerő hiánya jellemezte a vizsgált időszakban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »