Javult az orosz bankrendszer minősítése

Pozitívra javította az eddigi stabilról az orosz bankrendszer kilátását kedden a Moody’s Investors Service, elsősorban az eszközminőségi és tőkemegfelelési mérőszámok javulásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött, Londonban ismertetett indoklásban kifejti, hogy várakozása szerint az orosz hazai össztermék (GDP) a 2018-2019-es időszakban 1,7 százalékkal növekszik éves átlagban, és ezt alacsony inflációs ütem kíséri.

A Moody’s előrejelzése alapján a rendszerszintű problémás követelésállomány-ráta az orosz bankszektor teljes kinnlevőség-portfólióján belül 9,6 százalékra csökken a következő 12-18 hónapban a tavalyi év végén mért 11 százalékról.

A hitelminősítő szerint a problémás hitelek aránya később még tovább süllyedhet, amikor az orosz jegybank a bejelentett tervek alapján végrehajtja több orosz nagybank problémás kinnlevőség-állományának és az alaptevékenységükhöz nem szorosan kötődő eszközeinek áttelepítését egy külön kialakítandó rosszhitel-kezelő pénzintézetbe. A Moody’s emellett a tőkemegfelelési mutatók javulására is számít, tekintettel az orosz bankok megfelelő jövedelmezőségére és a hitelkihelyezés mérsékelt ütemű növekedésére.

A cég becslése szerint a kockázattal súlyozott eszközökhöz mért rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 2019 végére 10,1 százalékra emelkedik a 2017 végén mért 9,7 százalékról.

A Moody’s az idei év elején az orosz államadósság-osztályzat kilátását is felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz makrogazdasági keretrendszer jól viselte az olajár-sokkokat és a szankciók hatásait.

A hitelminősítő ezzel egy időben „Baa3/P-3”-ra emelte az orosz devizaadósság-kötelezettségekre megállapított besorolási országplafont az addigi „Ba1/NP”-ről. Ez a döntés azt jelenti, hogy az orosz gazdaságban honos kereskedelmi adósok az orosz államadósság „Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől egy fokozattal elmaradó – besorolásánál egy fokozattal jobb, vagyis befektetési ajánlású osztályzatot is kaphatnak a Moody’s Investors Service-től. A cég ezt a lépést azzal indokolta, hogy mérséklődött a kockázata az oroszországi tőkekorlátozások bevezetésének vagy a devizatartalékok igénybevételét korlátozó egyéb kormányzati intézkedéseknek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Nem sokkal később egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s visszaemelte Oroszország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába, a nemzetközi szankciókra és a nyersanyagár-ingadozásokra adott prudens szakpolitikai válaszintézkedésekkel indokolva a lépést.

A cég a devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú orosz szuverén adósságkötelezettségek osztályzatát az addigi „BB plusz/B”-ről egy fokozattal „BBB mínusz/A-3”-ra javította.

Ennek nyomán a nemzetközi intézményi befektetők szempontjából Oroszország ismét befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít. A befektetési intézmények ugyanis általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem, és a harmadik piacvezető globális hitelminősítő, a Fitch Ratings az S&P lépése előtt is befektetési ajánlású kategóriában tartotta nyilván Oroszországot.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »