Kedden dönt az EB a laza olasz költségvetésről

Az Európai Bizottság megkapta határidőre a római kormány levelét, és annak alapján kedden dönt a következő lépésekről az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban – közölte a brüsszeli testület szóvivője hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, hogy a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta: „tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal”.

Az olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben, nyugtalanságot okozva egyúttal a pénzügyi befektetők körében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyes szakértők szerint a helyzet további növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig jövő évben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kormány által vállalt 0,8 százalékkal szemben. Olaszország államadóssága a GDP körülbelül 130 százaléka, ami a második legmagasabb az Európai Unióban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »