Beismerték az újságíró megölését a szaúdiak

Szaúd-Arábia szombaton beismerte, hogy Dzsamál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség, hozzátéve, hogy az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Ennek nyomán eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig „mélységes sajnálatát” fejezte ki a történtek miatt. A hivatalos magyarázatnak ugyanakkor némileg ellentmond, hogy Hasogdzsi halála napján egy 15 fős szaúdi különítmény érkezett Iszatmbulba, akik még aznap vissza is repültek Rijádba. 

A híradás szerint az arab-félszigeti ország főügyészsége a nyomozás eddigi eredményei alapján jutott arra a következtetésre, hogy az október 2-án eltűnt ellenzéki újságíró valóban az isztambuli szaúdi konzulátuson lelte halálát, mégpedig azért, mert összetűzésbe keveredett az ott tartózkodó személyek egy csoportjával. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották. 

Az SPA szerint a főügyészség jelezte, hogy folytatódik a nyomozás, tizennyolc szaúdi állampolgárt őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatosban. A szaúdi főügyész arról is tájékoztatta az állami médiát, hogy Szaúd al-Kahtani királyi tanácsadót és Ahmed Aszirit, a titkosszolgálat helyettes vezetőjét azonnal eltávolították tisztségéből, miután a nyomozás eredményei szerint bebizonyosodott, hogy Dzsamál Hasogdzsi az isztambuli konzulátuson halt meg.

Az ellenzéki újságíró halálának körülményeit vizsgáló bizottságot Mohamed bin Szalmán trónörökös vezeti majd – erről rendelkezett a szaúdi uralkodó, aki javaslatot tett a titkosszolgálat átszervezésére is. Ez utóbbi is feladata lesz a bizottságnak, amelyben a belügy- és a külügyminiszter, valamint a hírszerzés és a belbiztonsági hivatal főnökei is helyet foglalnak. A testület egy hónapot kapott arra, hogy jelentést készítsen az elvégzett munkáról.

Nem hivatalos forrásból ugyanakkor bizonyos részleteket közölt a történtek hátteréről egy magát megnevezni nem akaró tisztségviselő, aki a Reuters szerint a „nyomozás részleteit ismerő” személy. Elmondása szerint a trónörökös herceg nem tudott a „konkrét műveletről”, amely Hasogdzsi halálához vezetett.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

Egyre nagyobb hullámokat vet a szaúdi konzulátuson eltűnt újságíró ügye

Gyanús nyomokat találtak a török nyomozók a szaúdi konzulátuson

Hasogdzsi-ügy: közlekedési balesetben tüntették el az egyik szaúdi gyanúsítottat

„Nem volt semmiféle parancs arra vonatkozóan, hogy öljék meg vagy rabolják el őt” – mondta e forrás, aki szerint a herceg csupán azt az általános rendelkezést ismerte, hogy a királyságot bírálókat vissza kell juttatni az országba. A tisztségviselő azt is elmondta: nem tudni, hova kerülhetett a holttest, miután azt egy „helyi kapcsolatnak” átadták. Annak mindenesetre semmi jele, hogy a főkonzulátuson lennének a maradványok – tette hozzá.

A rijádi beismerés előtt nem sokkal a hírügynökségek beszámoltak arról, hogy Recep Tayyip Erdogan és Szalmán király telefonbeszélgetést folytatott. Az Anadolu török hírügynökség szerint ennek során kölcsönösen tájékoztatták egymást a Szaúd-Arábiában és Törökországban párhuzamosan folytatott nyomozás addigi eredményeiről.

Vegyes amerikai reakció

A Fehér Ház közölte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, kellő időben történő, átlátható és a megfelelő jogi eljárásokkal folytatott igazságszolgáltatásért száll síkra. Az amerikai politikusok közül elsőként Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor reagált a szaúdi bejelentésre, miszerint Hasogdzsi az isztambuli szaúdi konzulátuson dulakodás közben életét vesztette.

„Szkeptikus vagyok a Hasogdzsiról szóló új szaúdi narratívát illetően” – fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy a szaúdi bejelentés szerinte bagatellizálja a tényeket.

Richard Blumenthal demokrata párti szenátor egy televíziós interjúban szintén kételyeinek adott hangot, és nemzetközi vizsgálatra szólított fel.

„A szaúdiak egyértelműen időt akarnak nyerni” – fogalmazott. Chris Van Hollen ugyancsak demokrata párti szenátor úgy vélte, az Egyesült Államoknak nem szabad cinkosságot vállalnia ebben az ügyben.

Donald Trump amerikai elnök viszont továbbra is csak az üzleti érdekeket tartja szem előtt, egy arizonai választási kampányrendezvényen újságírók kérdéseire válaszolva leszögezte: a szaúdi bejelentés az „első jó, nagy lépés” volt.

Hihetőnek nevezte a szaúdi magyarázatot, és megerősítette a Fehér Ház korábban kiadott közleményében foglaltakat, miszerint a kongresszussal együttműködve kívánja kidolgozni a válaszlépéseket, ugyanakkor azt a korábbi álláspontját is megerősítette, hogy a válaszlépések között ne szerepeljen a fegyvereladások felfüggesztése.

„Szükségünk van a szaúdiakra Irán ellensúlyaként” – hangsúlyozta.

Forrás: dpa/AFP/Reuters/EFE/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »