A függetlenségért tüntettek a tajvani fővárosban

Ezrek tüntettek szombaton a tajvani fővárosban, Tajpejben a Kínától való függetlenségért, népszavazás kiírását követelve az ügyben. Az egyik legnagyobb idei tüntetést Tajvanon a Formosa Alliance nevű csoport szervezte. A résztvevők Caj Jing-ven tajvani elnök pártja, a Demokratikus Haladó Párt (DDP) székházánál gyülekeztek.

A tiltakozók a Kínától való függetlenségről szóló népszavazás kiírását követelték, azt hangoztatva, hogy Caj kormányának vissza kellene „vágnia” Pekingnek. Egyesek olyan feliratú transzparenseket lebegtettek, mint a „Nincs több zaklatás, nincs több bekebelezés”.

Függetlenségi tüntetők Tajpejben, Tajvan szigetén, 2018. október 20-án. EPA/RITCHIE B. TONGO

Amióta Caj Jing-ven két éve elfoglalta a hivatalát, Kína egyre kritikusabb magatartást tanúsít a szigettel szemben. Jóllehet az elnök ígéretet tett a jelen állapot megőrzésére és a béke fenntartására, beiktatásakor azonban nem tért ki arra, hogy elődjéhez hasonlóan elismeri-e az 1992-es megállapodást, amelyet pártja sosem fogadott el. A tajvani elnök a múlt héten ígéretet tett Tajvan nemzetbiztonságának erősítésére, és arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem fog engedni a pekingi nyomásgyakorlásnak.

Peking és a Kuomintang vezette tajpeji kormány 1992-ben jutott konszenzusra az „egy Kína elvét” illetően, jóllehet Peking szerint abban állapodtak meg, hogy csak egy Kína van, míg a Kuomintang szerint abban, hogy valóban egy Kína van, de ezt kétféle módon értelmezik.

Hszi Csin-ping kínai elnök júniusban James Mattis amerikai védelmi miniszternek leszögezte, hogy Kína világos és határozott álláspontot képvisel szuverenitásával és területi integritásával kapcsolatban, egyáltalán nem akar semmi olyat, ami valaki másé, de egy négyzetcentiméterről sem hajlandó lemondani abból a területből, amelyet magáénak tekint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »