Hasogdzsi-ügy: közlekedési balesetben tüntették el az egyik szaúdi gyanúsítottat

Közlekedési balesetben életét vesztette a Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése ügyének egyik gyanúsítottja a szaúdi fővárosban, Rijádban – közölte csütörtökön a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap.

Az újság úgy tudja, hogy Mesal Szaad al-Bosztáni egyike volt annak a 15 fős szaúdi csoportnak, amely október 2-án érkezett repülőgéppel Isztambulba, és török tisztségviselők szerint meggyilkolta Dzsamál Hasogdzsit, majd még aznap visszarepült Rijádba.

A Yeni Safak felvetette annak lehetőségét, hogy a szaúdi légierő hadnagyát a balesettel akarták elhallgattatni, a lap ugyanakkor nem rendelkezik további információkkal a szerencsétlenségről.

A szaúdi vezetést élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutálisan meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre tagadja, s azt állítja, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Az épületnél őrá váró török menyasszonya szerint viszont Dzsamál Hasogdzsi nem jött ki a főkonzulátusról.

A történtek miatt egyre többen maradnak távol a rijádi befektetési konferenciától, először a nyugati hírportálok és médiatámogatók mondták le részvételüket, majd nyugati országok – köztük Nagy-Britannia, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország – pénzügyminiszterei jelezték, hogy inkább nem utaznak el Szaúd-Arábiába.

Forrás: MTI/Hszinhua

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »