A szaúdi koronaherceg is belebukhat a Hasogdzsi-ügybe

A szaúdi uralkodóház vezetői napok óta a legnagyobb diszkréció mellett a Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése miatt kialakult helyzetről tanácskoznak – értesült francia diplomáciai forrásokból a Le Figaro, utalva arra, hogy az ország politikáját ténylegesen irányító trónörököstől akár el is vehetik ezt a feladatot. A francia lap információját egy szaúdi forrás is megerősítette.

A szaúdi uralkodócsalád különböző ágait képviselő, hat-hét vezetőből álló „bölcsek tanácsa” – az örökösödési problémák rendezésére szolgáló testület -, ezúttal azért ül össze, mert a török hatóságok által Dzsamál Hasogdzsi újságíró eltűnése ügyében meggyanúsított 15 szaúdi közül négyen Mohamed bin Szalmán trónörökös közvetlen környezetéhez tartoznak. „A trónörökös sorsa a bölcsek tanácsán múlik” – idézte a Le Figaro az uralkodóházat jól ismerő szaúdi forrását.

A térség több szakértője azt mondta a francia lapnak, hogy a konszenzusra törekvő tanács megoldásként egy trónörökös-helyettes kinevezését javasolhatja. A poszt korábban is létezett, de Mohamed bin Szalmán 2017 júniusában, amikor trónörökös lett, megszüntette. A tisztséget Mohamed bin Nájif herceg töltötte be, aki a királyság  amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) közel álló terrorelhárítási embere volt.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösről készült fotó 2018. október 16-án, mikor találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. (EPA/BANDAR ALGALOUD)

A találgatások akkor kezdődtek meg, amikor a múlt hét végén hazatért Rijádba az Egyesült Államokból a trónörökös 30 éves öccse, Háled bin Szalmán herceg, aki Washingtonban szaúdi nagykövetként teljesített szolgálatot.

„Amennyiben Háled bin Szalmánt nevezik ki trónörökös-helyettesnek, az Mohamed bin Szalmán távozását jelentheti, bár nem azonnal. A király nem engedhet ilyen gyorsan a nyomásnak, hosszabb távon viszont igen” – mondta a lap szaúdi forrása. „Ez esetben a király másik fia, Háled lehetne a trónörökös, és Szalmán leszármazottai meg tudnák őrizni a hatalmat, amely elsődleges a király számára” – tette hozzá.

Ha viszont a „bölcsek tanácsa” nem Szalmán fiai közül, hanem az uralkodóház egyik másik, hatalmilag gyengébb ágából választja a helyettest, akkor Mohamed bin Szalmán a „sötét ügy” ellenére meg fogja tartani a hatalmát.

A Le Figaro kommentárja szerint amióta trónörökössé lépett elő, a 33 éves Mohamed bin Szalmán minden hatalmat – a gazdaságitól a katonain át a diplomáciáig – a saját kezében koncentrálta, s szakítva a korábbi hagyománnyal, a szaúdi hercegek körében is számos ellenséget szerzett magának, nem beszélve a királyságon kívüli ellenfeleiről.

„Bombázza a jemenieket, blokád alatt tartja a katariakat, csalódást okoz a palesztinoknak Izrael-barátságával, aztán a törökök, az irániak és most az amerikaiak egy része, valamint a legfőbb angolszász médiumok, ez már egy kicsit azért sok” – mondta a Le Figarónak egy magas rangú francia diplomata, aki ugyanakkor bármilyen retorzió kezdeményezése előtt a francia elnöki hivatalhoz hasonlóan „részletesebb tájékoztatást vár” a történtekről.

Friss cikkünk a témában: Tovább bonyolódik a szaúdi újságíró ügye

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »