A Fed folytatja a monetáris szigorítást

A Fed monetáris döntéshozó testületének tagjai egyhangúlag döntöttek a kamatemelés mellett, és egyetértettek a monetáris szigorítás tervezett ütemű folytatásában is a szeptemberi kamatdöntő ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvének tanúsága szerint.

A Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete szeptember 26-án zárult kétnapos ülésén 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer a szeptemberi ülésen az idén harmadik, 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta pedig nyolcadik alkalommal emelte meg az irányadó dollárkamatot.

A szeptemberi döntés bejelentésekor – annak indoklásában – a gazdaság jó teljesítményét nyugtázva a Fed megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására idén és jövőre.

Az indoklás leglényegesebb elemeként első alkalommal hagyta ki annak megszövegezéséből a testület a monetáris politikájára hagyományosan használt „alkalmazkodó” (accommodative) jelzőt – jelezve ezzel, hogy a jövőben sokkal inkább semleges, semmint a gazdasági aktivitást ösztönző, vagy a túlfűtötté válás megelőzésére törekvő monetáris politikát kíván folytatni.

A szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv tanúsága szerint a kamatemelés melletti döntés az előzőhöz hasonlóan a szeptemberi ülésen is egyhangúlag született meg. A döntéshozók ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a tervezett fokozatos ütemben folytatni kell a monetáris szigorítást.

Az előző ülés jegyzőkönyvével összevetve a szeptemberi ülésen kevesebbet foglalkoztak a gazdasági növekedést esetleg fékező tényezők elemzésével, sokkal inkább a növekedés javuló esélyeit latolgatták a tanács tagjai. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a viszonylag gyenge világgazdasági teljesítmény változatlanul a dollár erősödésének veszélyét hordozza magában, ami hátrányos hatással lehet az amerikai exportra.

A jegyzőkönyvből kiderül: a tanács tagjai pozitívumként nyugtázták, hogy az amerikai gazdaság gyorsabb ütemben növekedett az idén, mint azt számos közgazdász az infláció gerjesztése nélkül lehetségesnek tartotta, és emellett még a munkanélküliségi ráta is több évtizedes mélypontra húzódott vissza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A FOMC tagjainak korábban tett nyilatkozatai alapján idén még egy, jövőre pedig három kamatemelést tervez a Fed. Ezt a piacok által feltételezett kamatpályát a szeptemberi ülés most nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvének tartalma is megerősítette.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést, és felpörgesse az inflációt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »