Az amerikai kormánynak hála a General Electric viheti az iraki gigaüzletet

Az amerikai kormány hathatós közbenjárására nagy valószínűséggel a General Electric nyeri meg a több milliárd dollár értékű áramszolgáltatási szerződést Irakban – tudta meg a Financial Times londoni üzleti napilap a tárgyalásokhoz közelálló forrásoktól.

A lap szerdán közölt beszámolója szerint az amerikai ipari konglomerátum a Siemens német villamos és gépipari konszernnel versengett az Irak elektromos hálózatának rendbetételét célzó projektért. Az amerikai kormány beavatkozása azonban lehűtötte a német vállalat azon reményét, hogy sikerül megszereznie a 15 milliárd dollár értékű üzletet, amely már úgy tűnt, hogy sínen van és hamarosan meg is kötik a megállapodást az iraki kormánnyal.

Az FT úgy értesült, hogy az amerikai kormány nyomást gyakorolt a bagdadi vezetésre, emlékeztetve arra, hogy az iraki háború 2003-as kezdete óta hétezer amerikai katona vesztette életét.

Az iraki kormány a projekt nyertesétől az elektromos energiát termelő erőművek fenntartását és javítását, új energetikai kapacitások létrehozását, valamint az átviteli és elosztó hálózatok megerősítését várja majd el, hogy ki tudják elégíteni az ország növekvő energiaigényét.

A több milliárd dollár értékű szerződés elnyerése jó hír lenne a General Electricnek, amely súlyos nehézségekkel küzd, és éppen két hete váltott vezérigazgatót. A Financial Times úgy tudja, hogy a bostoni székhelyű vállalat október 30-án jelentheti be az iraki üzlet elnyerését, egyidejűleg harmadik negyedéves beszámolójának közzétételével. A cég egyik szóvivője egyébként még szeptemberben jelezte, hogy nagyjából 300 embert alkalmazásba vettek Irakban.

A Siemens egyik szóvivője szerdán közölte, hogy még nem adták fel a küzdelmet, folytatják a tárgyalásokat az iraki kormánnyal. Joe Kaeser, a Siemens vezérigazgatója szeptemberben Bagdadban tárgyalt Haider al-Abádi iraki kormányfővel, de azóta Ádil Abdul Mahdi személyében új miniszterelnöke van Iraknak.

Forrás: MTI/AFP/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »