Zsákutcába vezeti magát a brit miniszterelnök

Theresa May brit miniszterelnök arról biztosította kedden kabinetjének tagjait, hogy nem fog beleegyezni olyan megállapodásba, amely vámhatárt emelne Észak-Írország és Nagy-Britannia közé az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után – ezzel egyben ki is zárta a Brexit kulcsfontosságú kérdésére vonatkozó egyik lehetséges megoldást.

A keddi zárt kabinetülésen – amelyről délután a Downing Street szóvivője adott rövid tájékoztatást – mindenekelőtt arról volt szó, hogy May milyen álláspontot képviseljen az Európai Unió szerdán kezdődő csúcstalálkozóján a Brexit-tárgyalások ügyében. A kormányfői hivatal beszámolója szerint Theresa May kijelentette azt is, hogy nem fogad el olyan megállapodást sem, amely meghatározatlan időre vámunióban tartaná az Egyesült Királyságot az EU-val.

A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány tagjai nem döntéshozó, hanem tanácskozó jellegű megbeszélést tartottak.

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését ellenző tüntető európai uniós zászló mintájú kalapjába tűzve brit zászlót visel a londoni Parlament előtt, miközben a brit kormány tagjai a kilépésről tanácskoznak a londoni miniszterelnöki rezidencián 2018. október 16-án.
MTI/AP/Alastair Grant

Mivel Theresa May kizárta a vámuniót és az Észak-Írország és Nagy-Britannia közé emelendő vámhatár létrehozását is, a Brexit lezárására elviekben egy megoldás maradt: Írország „elszigetelése”, azaz a határellenőrzés visszaállítása Írország és Észak-Írország között.

A Brexit-tárgyalások egyik legfőbb vitás kérdése a határ Észak-Írország és Írország között. Brüsszel és London is szeretné elkerülni a határellenőrzés visszaállítását, mert az veszélybe sodorná az észak-írországi alkotmányos rend alapját jelentő 1998-as nagypénteki egyezményt.

A brit kormány alternatív javaslatcsomagja közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió „kombinált vámtérséget” alkotna. Ezt viszont egyelőre az Európai Unió nem fogadja el jelenlegi formájában, azzal érvvel, hogy a London által javasolt közös vámtérség részleges mivolta az EU egységes piacának és vámuniójának integritását kezdené ki.

A Brexit után Írország az Európai Unió tagja marad, Észak-Írország pedig kilép az unióból, így a fenti kizárások miatt akár lesz valamilyen Brexit-megállapodás, akár nem, az ír-északír határ egyben az EU határa is lesz.

A dolog szépséghibája, hogy a brit miniszterelnök az Írország és Észak-Írország közötti fizikai határellenőrzés bevezetését is kizárta az elfogadható forgatókönyvek közül…

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »