Kezd elmérgesedni az eltűnt szaúdi újságíró miatt kialakult vita

Hagyományos szövetségesei – Bahrein és Kuvait – védelmükbe vették Szaúd-Arábiát, miután a nemzetközi politika és gazdaság színterén egyre több szereplő nyíltan bírálja vagy bojkottálja a két héttel ezelőtt eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolásával gyanúsított államot.

Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa sejk, bahreini külügyminiszter az Uber közösségi személyfuvarozó bojkottjára szólított fel, miután a vállalat vezérigazgatója a múlt héten bejelentette, hogy a Hasogdzsi-ügy fényében nem kíván részt venni egy Szaúd-Arábiában rendezett üzleti konferencián. A konferencia főszervezője, a szaúdi nyilvános befektetési alap 2016-ban 3,5 milliárd dollárnyi beruházással az Uber egyik legnagyobb befektetőjévé vált.

A bahreini külügyminiszter a Twitteren továbbá arra biztatta követőit, hogy az Uberen kívül mindenki mást is bojkottáljanak, aki Szaúd-Arábiát bojkottálja.

Már több más cég és prominens üzletember is lemondta a részvételt a jövő héten esedékes rendezvényen, köztük Jamie Dimon, a JP Morgan Chase&Co amerikai székhelyű pénzügyi óriásvállalat vezérigazgatója, Bill Ford, a Ford Motor Co járműipari nagyvállalat elnöke, valamint a korábban a konferencia szponzoraként működő CNN és Bloomberg médiavállalatok.

A szaúd-arábiai Arab News címoldalon közölte a Dubajban élő Halaf al-Habtúr ingatlanmogul írását, melyben arra szólítja a Perzsa-öböl nemzeteit, hogy bojkottálják azokat a nemzetközi cégeket, melyek lemondták részvételüket a rijádi konferencián.

Anász esz-Száleh kuvaiti miniszterelnök-helyettes hétfőn elmondta: országa elutasítja a Szaúd-Arábia elleni kampányt. A miniszterelnök-helyettes sajnálatosnak tartja az igazságtalan fellépést, és Kuvait támogatásáról biztosította Szaúd-Arábiát azokkal szemben, akik az ország szuverenitását veszélyeztetik. Száleh hangsúlyozta: a kuvaiti kabinet arra kéri az embereket, várják meg az ügyben jelenleg folyó nyomozás eredményeit.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn kijelentette: Teherán kivárja, míg több részletre derül fény az eltűnt újságíró ügyében, egyelőre ugyanis túl korainak tartja, hogy bármit is nyilatkozzon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek Rijád legfontosabb szövetségesei a Perzsa-öbölben. A három ország együtt igyekszik visszaszorítani az ellenséges Irán befolyását Jemenben, Katarban és Libanonban.

A szaúdi király belső nyomozást rendelt el

Belső vizsgálat lefolytatására kérte fel Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király az államügyészt az október 2-án eltűnt szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsí ügyében – közölte egy szaúd-arábiai hivatalos forrás a Reuters hírügynökséggel hétfőn. A király a vizsgálatot az isztambuli török-szaúdi közös nyomozócsoport által összegyűjtött információk alapján rendelte el – mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás.

Török diplomáciai források szerint Ankara ugyanakkor újra elrendelte Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának átkutatását, amit már egy hete bejelentett, akkor azonban a két ország végül megegyezett az ügy közös kivizsgálásában.

Hasogdzsinak egy hete veszett nyoma, miután felkereste a szaúdi konzulátust. A férfi török menyasszonyával ment el a külképviselethez, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta vőlegényét, de szerinte Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »