Nagy tétje van a bajor tartományi választásnak

Elkezdődött vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás Bajorországban, amely nagyban megváltoztathatja a tartományi politikai helyzetet: a Landtagban akár hét frakció is alakulhat az eddigi négy helyett, és egypárti kormány helyett koalíciós kormányra is esély mutatkozik.

A választáson 9,5 millióan vehetnek részt, 600 ezren most először szavazhatnak. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő hajnalban várható.

A bajorországi választásnak a német szövetségi politika szintjén is jelentős hatása lehet, vitákat és hatalmi küzdelmeket indíthat el a rosszul szereplő pártoknál, elsősorban a szövetségi kormányt alkotó erők körében.

München, 2018. október 12.
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csúcsjelöltje beszédet mond a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) választást felvezető kampányrendezvényén Münchenben 2018. október 12-én. (MTI/EPA/Philipp Guelland)

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Bajorországot 1962 óta egy ciklusnyi megszakítással (2008-2013) egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) a felmérések szerint a szavazatok 33-35 százalékát gyűjtheti össze, szemben az öt évvel ezelőtti 47,7 százalékkal. A CSU így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni Landtagban, és ismét koalícióra kényszerül.

A szövetségi kormány harmadik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) bajorországi szervezete is súlyos helyzetbe kerülhet, támogatottsága megfeleződhet a 2013-ban elért 20,6 százalékhoz képest, a szavazatok nagyjából 10 százalékát gyűjtheti össze. Az SPD így elveszítheti néppárti jellegét Bajorországban, és a harmadik helyre szorulhat a pártok sorában.

A második helyen a Zöldek végezhetnek – a szavazatok 16-19 százalékával – támogatottságuk akár megduplázódhat a 2013-ban szerzett 8,6 százalékhoz képest. A harmadik helyért az SPD két, a CSU-tól jobbra elhelyezkedő párttal, a Szabad Választókkal (Freie Wähler) és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párttal versenyez. Az utolsó felmérések szerint mindhárman a 10-12 százalékos sávban állnak. Az AfD most először szerezhet képviseletet a müncheni Landtagban.

Bejuthat továbbá a tartományi törvényhozásba az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) is, a 2013-ban kiesett liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pedig visszakerülhet. A két párt támogatottsága az 5 százalékos bejutási határ körül, 4,5 százalék és 5,5 százalék között van a felmérések szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »