Masszív gazdasági visszaesést hozhat a kereskedelmi háború a WTO szerint

Jelentősen, 17,5 százalékkal eshet vissza a világkereskedelem volumene, ha teljeskörű kereskedelmi háborúvá szélesedik az Egyesült Államok és a Kína közötti vita – erre figyelmeztetett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője szerdán.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank szokásos éves találkozóján, amelyet idén az Indonéziához tartozó Bali szigetén rendeztek meg, az egyik konferencián tartott felszólalásában Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója rámutatott, hogy a világgazdaság növekedésének üteméből akár 1,9 százalékpontot is elvehetnek a kereskedelmi viszályok.

Az IMF elemzői kimutatták, hogy Kína és az Egyesült Államok gazdasága is megérzi a vámháborút: az Egyesült Államok eddig 250 milliárd, Kína pedig 110 milliárd dollár értékű árumennyiségre vetett ki pótvámot, aminek következményeként az amerikai gazdaság 0,9 százalékpontot, a kínai pedig 0,6 százalékpontot veszít növekedési ütemből. 

Azevedo hangsúlyozta, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború még nem vált teljeskörűvé.

„Úgy látom, hogy még nem értük el azt a szintet” – mondta a főigazgató, megállapítva azt is, hogy a felek közötti konstruktív párbeszédnek sincsenek jelei.

A WTO vezetője egyúttal jelezte, nyitott az Egyesült Államok és Donald Trump elnök azon követeléseire, hogy hajtsanak végre reformokat a globális kereskedelmi rendszerben.

„Ez mindenképp megtörténik” – fogalmazott a brazil diplomata, aki ugyanakkor elismerte, hogy a multilaterális kereskedelmi szervezet tagállamainak álláspontjai erősen különböznek egymástól e kérdéskörben.

Christine Lagarde, az IMF főigazgatója arra szólította fel az országokat, hogy ne szétzúzzák, hanem javítsák meg a világkereskedelmi rendszert. A kereskedelmi feszültségek enyhítését szorgalmazva Lagarde hangsúlyozta, hogy közösen kell dolgozni a gazdasági növekedést fenyegető kereskedelmi viták megoldásáért.

„Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy akkor kell a tetőt megjavítani, amikor hétágra süt a nap. De nem sok tetőt javítottak meg, sok ország csak ült a babérjain” – hangoztatta a főigazgató, leszögezve, hogy most, amikor a felfelé ívelés után stagnál a növekedés, lépéseket kell tenni.

A Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett világgazdasági prognózisában két év óta először rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a tavasz óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt, és összehangolt makro-, illetve mikroszintű intézkedéseket javasolt a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére.

Az új előrejelzés szerint idén és jövőre 3,7 százalékkal bővülhet a világ hazai összterméke (GDP), ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi prognózisban szereplő adatoknál. A világkereskedelmi forgalom növekedési üteme idén 4,2 százalékra, jövőre 4,0 százalékra lassulhat a tavalyi 5,2 százalékról. A kereskedelmi forgalom idei növekedési ütemét a tavaszi prognózishoz képest 0,9 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal csökkentette az IMF.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »