Ausztrália nem hajlandó feladni a szenet

„Nem fogunk változtatni, mert valakik szerint úgy kell cselekednünk, ahogyan egy valamilyen jelentés előírja” – utalt az IPCC friss tanulmányára a kontinensnyi ország miniszterelnök-helyettese, Michael McCormack.

A miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint Ausztrália teljes mértékben kitermeli és fel is használja szénkészleteit. A politikus hozzátette, hogy országának legjelentősebb exportcikkéről van szó, nem mellesleg pedig 50 ezer embernek ad munkát az iparág, és az elektromos energia 60 százalékát ebből a forrásból állítják elő.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentése szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértékét 2030-ra a 2010-es adatokhoz képest 45 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot, ami a klímakatasztrófa elkerüléséhez szükséges. A jelentésre reagálva 15 uniós tagállam máris jelezte, hogy hajlandóak lennének további szigorításokra a szén-dioxid kibocsátás területén.

15 uniós tagállam készen áll a klímavédelmi intézkedések szigorítására

A konkrét lépésekre természetesen még Európában is várni kell, de az elhatározás – legalábbis politikai szinten – látszólag megvan. Nem úgy Ausztráliában, a világ 12. legnagyobb szénfelhasználó országában, ahol a politikusokat egyáltalán nem hatotta meg a vészharangok zúgása.

„Nem fogunk változtatni, mert valakik szerint úgy kell cselekednünk, ahogyan egy valamilyen jelentés előírja” – utalt az IPCC friss tanulmányára a kontinensnyi ország miniszterelnök-helyettese, Michael McCormack.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Melissa Price egyenesen túlzónak titulálta a jelentést, mely szerint 2050-re a szén felhasználásának teljes beszüntetésére lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük bolygónk „pusztító átalakulását”.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy a szénlobbi a szénelkülönítési és -tárolási technológiákat (CCS) erőlteti. Az egyik ilyen megoldás az lenne, hogy a fosszilis energiahordozók égetésével felszabaduló szén-dioxidot csapdába ejtenék, majd a föld mélyén tárolnák. Az IPCC alapvetően egyetért a CCS technológiák elterjesztésével, ugyanakkor véleményük szerint a fejlődésük nem elég gyors ahhoz, hogy a szükséges emissziós szintet el lehessen érni velük. Mindemellett a megújuló energia egyre olcsóbb a hagyományos szénégetéssel generált energiához képest, és ez a trend várhatóan folytatódni is fog.

Forrás: BBC

Friss hírek