Az EP választásokon már nem barátkozik az M5S a Ligával

Az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) kizárja a szélsőjobboldali erőkkel közös frakció lehetőségét az Európai Parlamentben (EP) – szögezte le kedden Brüsszelben Roberto Fico, a római képviselőház elnöke, a párt politikusa.

Az euroszkeptikus, populista M5S a bevándorlásellenes Ligával közösen alakított kormányt májusban Olaszországban, az EP-ben pedig a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoport második legnagyobb tagja az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) után. Még kérdéses, hogy a jövő évi EP-választások után melyik frakcióba fognak beülni a párt képviselői. Az Öt Csillag Mozgalom tavaly megpróbált belépni a liberális csoportba (ALDE), a csatlakozási kérelmét azonban elutasították.

„Nem lehet kétség afelől, hogy a mozgalom soha nem fog közös frakcióban ülni Marine Le Pennel” – közölte sajtótájékoztatóján Fico a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) vezette Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakcióra utalva, amelynek a Liga is tagja.

Az olasz képviselőház elnöke elmondta, hogy minden frakció vezetőjével találkozni szeretnének majd, mielőtt meghozzák a döntésüket. A friss felmérések a szélsőjobboldali és euroszkeptikus erők megerősödését vetítik előre a jövő májusi EP-választáson, az elemzők szerint ugyanakkor még így sem számíthatnak többre ezek a pártok a parlamenti helyek 20 százalékánál.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »