A Brexit miatt újra előkerült a skót függetlenség kérdése

A skót miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnése súlyos problémát jelent Skóciának, különösen azért, mert a döntés Skócia jövőjéről jelenleg a brit kormány hatásköre, és erre csak a skót függetlenség kínálhat megoldást.

Nicola Sturgeon a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgowban rendezett éves kongresszusát záró keddi beszédében kijelentette: ha felmerül egy javaslat a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás megtartására, azt az SNP támogatná.

Nincs azonban garancia arra, hogy az újabb referendum nem ugyanolyan eredménnyel végződne, mint a 2016-ban rendezett népszavazás, amelyen országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, vagyis újból előállhat az a helyzet, hogy Skócia akarata ellenére kényszerül távozni az Európai Unióból – hangsúlyozta a skót kormányfő.

Nicola Sturgeon szerint a Brexit-feltételekről folyó tárgyalások elmúlt két éve mutatta meg, hogy Skóciának miért kell függetlenné válnia. A konzervatív párti brit kormány ugyanis káoszt és zűrzavart teremtett, hozzá nem értésről tett tanúbizonyságot, Skócia kompromisszumos javaslatait lesöpörte az asztalról, a kilépést pártoló tábor népszavazási kampánya pedig „szégyenletes, megtévesztő, sőt az is igencsak lehetséges, hogy illegális volt”.  Hozzátette: ezek után minden eddiginél nagyobb meggyőződéssel hiszi, hogy eljön a skót függetlenség napja.

A skót miniszterelnök azonban ezúttal is óvakodott attól, hogy megnevezze a skót függetlenségről tartandó esetleges újabb népszavazás konkrét időpontját. Megerősítette azt a korábban is többször hangoztatott álláspontját, hogy a skót kormány a Brexit-tárgyalások végeredményének ismeretében, „a Brexit-köd letisztulása után”  dönt majd a további lépésekről. Nicola Sturgeon addig is türelemre intette az elszakadáspárti tábort, amely a hétvégén minden eddiginél nagyobb – a szervezők becslése szerint százezres – tüntetést tartott a skót fővárosban, Edinburghban a függetlenség mellett.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon az SNP kongresszusának nyitónapján, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában is alig burkolt utalást tett arra, hogy egyelőre nem látja elérkezettnek az időt az újabb függetlenségi népszavazás kiírására. Kijelentette: jóllehet a közvélemény-kutatások előrelépésről tanúskodnak, még mindig dolgozni kell a többség meggyőzéséért arról, hogy Skócia számára a függetlenség jelenti a lehetséges legjobb jövőt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »