Nagy bajban van az Interpol lemondott elnöke

Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a hazájában, Kínában törvénysértéssel megvádolt, napokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Meng Hung-vej, akit a legújabb fejlemények szerint kenőpénzek elfogadásával gyanúsítanak.

A lyoni nemzetközi rendőri szervezett vasárnap arról számolt be, hogy vezetője, aki korábban hazájában a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese volt, azonnali hatállyal lemondott tisztségéről, Kínában ugyanis törvénysértéssel vádolták meg. Részletek akkor nem derültek ki arról, hogy a kínai hatóságok mit rónak a terhére.

Hétfőn a kínai közbiztonsági tárca közölte, hogy a minisztériumon belül megvitatták Meng ügyét, és arra jutottak: nagyon időszerű, teljesen helyénvaló és átgondolt a kenőpénz elfogadása, valamint más törvényszegések miatt indított vizsgálat ellene. A minisztérium pártbizottsága úgy döntött, hogy külön munkacsoportot alakít, amely lefolytatja a vizsgálatot Meng és a korrupcióval gyanúsított feltételezett bűntársai ellen. A Menggel szemben felmerült gyanú súlyos kárt okozott kommunista pártnak és a közbiztonsági szerveknek, amiből le kell vonni a szükséges következtetéseket – áll a tárca közleményében.

A 64 éves Meng negyven éves rendőri pályafutást tudhat a háta mögött Kínában.

Az Interpol korábbi tájékoztatásából egyébként az is kiderül, hogy a szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18. és 21. közötti, Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Szingapúr, 2018. október 5.
Az Interpol által 2018. október 5-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép Meng Hung-vejről, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnökéről Balin. Sajtóhírek 2018. október 5-én azt közölték rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a francia rendőrség nyomozást indított, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről. (MTI/EPA/Interpol)

A francia rendőrség pénteken nyomozást indított, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről – közölték pénteken hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az asszony vasárnap Lyonban riportereknek azt mondta: szeptember 25-e óta nem hallott a férjéről, azaz mióta Meng Kínába utazott.

Az Interpol hivatalosan szombaton fordult a kínai hatóságokhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy mit tudnak Meng eltűnéséről.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AP/AFP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »