Válságbiztossá alakítják az osztrák menekültügyi apparátust

Átalakítják az osztrák belügyi tárcát, 2019-től idegenrendészet néven új ügyosztály alakítanak ki, amelynek égisze alatt összefognak a migrációval kapcsolatos minden ügyet – jelentette be hétfői sajtókonferenciáján Herbert Kickl osztrák szabadságpárti belügyminiszter.

Az új, V. ügyosztály alá tartoznak majd jövő évtől az állampolgárságtól kezdve, a határvédelem és ellenőrzés, az idegenrendészeti rendőrség, a menedékkérelmek felülvizsgálata, a menedékkérők ellátása, a kitoloncolások, valamint a családegyesítések ügyei. A részleg ezen felül fokozottan együttműködik majd a szövetségi idegenrendészeti és menekültügyi hivatallal – tette hozzá Kickl. Mint mondta, más ügyosztályok egyes részeiből alakítják ki az új csúcsszervet, s a vezetői tisztség betöltésére hamarosan pályázatot írnak ki.

Herbert Kickl osztrák belügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a migráció biztonsági kihívásairól tartandó nemzetközi konferencia előtt az osztrák soros EU-elnökség rendezésében, Bécsben 2018. szeptember 14-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Kickl a migrációs ügyekkel kapcsolatos források és szakértelem összpontosításával indokolta az átszervezést. Utoljára 2014-ben történt ilyen jellegű reform az osztrák szövetségi idegenrendészeti és menekültügyi hivatal létrehozásával. Hozzáfűzte, hogy a migrációs válság 2015-ben teljesen új kihívások elé állította a hatóságokat, s ezért elérkezett az ideje a további változtatásoknak. Kiemelte, hogy ezek olyan kihívások voltak, amelyeket azelőtt elképzelhetetlennek tartottak. Az osztrák hatóságok szerinte nem csak a teljesítőképességük határaihoz érkeztek el, de azon túl is meg lettek terhelve.

„Az állam elveszítette az ellenőrzést a helyzet felett” – hangsúlyozta. Kickl szerint az emberek is megérezték ezt, ami az állami intézményekbe vetett bizalom megingásához vezetett. „A bizalmat apránként igyekszünk visszaszerezni. A rendszerességet és a rendet pedig helyreállítani” – hangsúlyozta Kickl.

Az osztrák belügyminiszter szerint a 2015-ös és 2016-os évek bizonytalansága a hatóságokra is kiterjedt, ami egy mélyreható újraértékelés kiindulópontja volt. Kickl úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetet – tekintettel az Ausztriában egyre csökkenő mértékben benyújtott menedékkérelmekre – ki akarják használni arra, hogy „válságbiztossá” tegyék az intézményrendszert.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »