Iránban elfogadták a terrorizmus finanszírozása elleni törvényt

Az iráni parlament vasárnap elfogadta a terrorizmus finanszírozását akadályozó új intézkedéseket tartalmazó törvényt, amitől azt reméli a teheráni kormány, hogy az ország közelebb kerül a globális normákhoz és segít lekerülni a befektetési feketelistákról.

A javaslatot 143:120 arányban fogadta el az iráni törvényhozás az Isna félhivatalos iráni hírügynökség szerint. A törvény csak azután lép életbe, ha az illetékes vallási testület is rábólint. Az abban foglalt intézkedések lehetővé teszik, hogy Irán csatlakozzon a terrorizmus finanszírozását tiltó ENSZ-konvencióhoz.

A teheráni kormány által előterjesztett törvényjavaslat a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) elvárásaihoz igazodik.

Ali Hámenei a Korán tanulmányozása közben
(Forrás: Wikipedia)

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi alapelveit meghatározó, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport (G7) által létrehozott kormányközi szervezet júniusban három hónapot adott Iránnak arra, hogy életbe léptesse az általa elvárt reformokat. A csoport csak a feltételek teljesítését követően törli az iszlám köztársaságot a terrorizmus finanszírozása ügyében együtt nem működő országok feketelistájáról, amelyen rajta kívül kizárólag Észak-Korea szerepel.

„Sem az elnök, sem én nem tudom garantálni, hogy minden gondunk megoldódik, ha eleget teszünk” a vonatkozó ENSZ-konvenciónak – hangsúlyozta Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a szavazást megelőző vitán. „Arról azonban biztosíthatom önöket, hogy ha nem alkalmazkodunk, azzal az Egyesült Államok további kifogásokhoz jut problémáink növeléséhez” – tette hozzá.

A teheráni kormány igyekszik igazodni a nemzetközi normákhoz és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítását célzó ENSZ-konvencióhoz annak érdekében, hogy vonzóbbnak bizonyuljon a külföldi befektetők számára, és elkerülje a további szankciókat. Az Egyesült Államok májusban felmondta a 2015-ben Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegetett, hogy Irán további büntető intézkedésekkel számolhat, ha nem hagy fel a térségbeli szélsőséges csoportok segítésével.

Az iráni keményvonalasok az ország szuverenitására hivatkozva ellenzik, hogy Teherán eleget tegyen a nemzetközi elvárásoknak.

Az iszlám köztársaság régóta támogatja a Hezbollah szélsőséges libanoni síita szervezetet, illetve több palesztin fegyveres csoportot, amelyekre nyugati országok terrorszervezetként tekintenek.

 

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Friss hírek