Migrációs rendőrség áll fel Venezuelában

Migrációs rendőrséget hoz létre Venezuela – jelentette be csütörtökön Delcy Rodríguez venezuelai alelnök.

Az alelnök közlése szerint minden, ami a migráció ellenőrzésével kapcsolatos, az új hatósági szervezet alá fog tartozni.

A migrációs rendőrség emberei az ország 72 határátlépő pontján, a kikötőkben és a repülőtereken fognak dolgozni. Az alelnök nem közölte, hogy hány munkatársa lesz a létesítendő szervezetnek, illetve ki fogja vezetni.

Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott.
Ennek hatására, a gazdasági nehézségek elől menekülve az utóbbi hónapokban venezuelaiak tömegei indultak meg a környező latin-amerikai országokba, amelyek viszont egyre nehezebben birkóznak meg a növekvő menekültáradattal. A Venezuelával szomszédos Kolumbia már jelezte az ENSZ-nél, hogy nem képes egyedül megoldani a menekültáradattal járó nehézségeket. Augusztus végén naponta mintegy 500 venezuelai lépte át a határt az észak-brazíliai Roraima államba is.

Hivatalos adatok szerint már csaknem 3000 venezuelai tért vissza a hazájába, azonban még mindig körülbelül 2,3 millióan élnek külföldön (ez a 30,6 millió lakosú ország 7,5 százaléka). Ebből 1,6 millióan 2015 után hagyták el az országot a hiperinfláció és az élelmiszerhiány miatt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök ötszázmillió dollárt kért az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) a venezuelai menekültek hazatelepítéséért cserébe. Az elnök kifejtette, hogy ebből az összegből repülőgépeket bérelne azok számára, akik a hazatérést választják.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »