Célegyenesben az olasz menekültügyi törvénycsomag

Sergio Mattarella olasz államfő aláírta a Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett migrációs biztonsági törvénycsomagot, amely szigorítja a menekültkérelmek feltételeit – jelentette az olasz sajtó pénteken.

Sergio Mattarella az aláírással egy időben levelet küldött Giuseppe Conte kormányfőnek, amelyben az olasz alkotmányban előírt kötelezettségekre emlékeztette a római kormányt. Az államfő hangsúlyozta, hogy ennek értelmében Olaszországnak tiszteletben kell tartania a külföldi állampolgárok és üldözöttek jogaira vonatkozó nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter közösségi oldalán üdvözölte az elnöki aláírást. Salvini kijelentette: „tiszteletben tartjuk a konvenciókat, az alkotmányt és a nemzetközi szerződéseket, de nem akarunk balekok lenni”. Az olasz kormány politikusa arra utalt, hogy a migrációs biztonsági intézkedések véget akarnak vetni annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók egy része majdnem automatikusan menedékjogban részesült.

A törvénycsomagról a következő lépésben az olasz parlament szavaz, ahol a kormány többséggel bír.

Róma, 2018. szeptember 24.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2018. szeptember 24-én, miután a kormány egyhangúlag elfogadta a menekültügyi rendszer szigorítására kidolgozott, Salvini-rendelet néven ismert csomagot. Az olasz kormány új biztonsági és migrációs törvényerejű rendelete az érkezők azonosítási idejének meghosszabbítását, a humanitárius menedékjog kérelmezésének szigorítását, valamint a bűncselekményt elkövető emberek kiutasítását is tartalmazza. Jobbról Matteo Salvini olasz belügyminiszter. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

A Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag szerint Olaszország továbbra is nemzetközi menedékjogban részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják. A rendelet az eddig más okból is humanitárius menekült státusban részesülőket érinti. Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka ugyanis majdnem automatikusan azonnali, bármilyen ellenőrzés nélküli humanitárius menedékjogot és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapott. Ez ideiglenes volt, de az esetek többségében aztán meghosszabbították.

Az olasz jogszabályok értelmében a többségében Afrikából érkező, a tengeren átkelő emberekről azt feltételezték, hogy menedékre jogosultak. Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy valójában az érkezők 7 százaléka számít „valódi” menekültnek.

A rendelet ezért pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki humanitárius okokból menedékjogot. A rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státuszt, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak vagy természeti katasztrófa áldozata, valamint orvosi kezelésre szorul, esetleg más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki ezt az olasz hatóságok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Olaszországba érkezőket ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében. Ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menedékjogát, és kiutasítási őrizetbe kerül. Szintén elveszíti menedékjogát és kiutasítják a bevándorlót, ha a hatóságok veszélyesnek ítélik meg személyét. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfosztják állampolgárságától.

A csomagban szereplő nemzetbiztonsági intézkedések többek között szigorítják a furgonok és kamionok bérbe vételének feltételeit, valamint minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik a taser elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »