A német kormányzati hálózatba is oroszok törhettek be

Nagy-Britannia és Hollandia után Németország kormánya is kibertámadásokkal vádolja az orosz vezetést – Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki nyilatkozata szerint csaknem teljesen biztos, hogy Moszkva megbízásából indultak a hazája ellen az utóbbi években intézett informatikai támadások.

Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta, hogy a szövetségi kormány információi alapján „a bizonyossággal határos valószínűséggel” az orosz katonai hírszerzés (GU) áll az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport német célpontok ellen kivitelezett műveletei mögött. Ez a helyzetértékelés „nagyon jó” forrásokon és adatokon alapul – tette hozzá a szóvivő. Kiemelte, hogy a német kormány teljes mértékben hitelesnek tartja a brit és a holland hatóságok megállapításait a GU tevékenységéről.

A német kormány a lehető legélesebben elítéli a nemzetközi szervezetek és Németország szövetségesei ellen intézett kibertámadásokat, és felszólítja Oroszországot, hogy  hagyjon fel az ilyen cselekményekkel – mondta Steffen Seibert.

Korábbi német hivatalos közlések szerint az ATP28 lehet a felelős a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszere ellen 2015-ben intézett támadásért, és a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen végzett műveletért, amelyet tavaly év végén észleltek.

A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig. A támadók kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium rendszere lehetett.

Theresa May brit és Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy fény derült a GU „elfogadhatatlan kibertevékenységére”, az orosz hírszerző szolgálat világszerte célkeresztjébe vett különböző intézményeket, köztük a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW). Hangsúlyozták, hogy a moszkvai vezetés irányítása alatt működő szolgálat figyelmen kívül hagyja a globális értékeket és azokat a szabályokat, amelyek mindenki számára biztonságot teremtenek.

Moszkva tagadta a brit és holland állításokat.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »