Tovább gyűrűzik a Danske Bank pénzmosási botránya

A mintegy 200 milliárd eurós pénzmosási botrányba keveredett legnagyobb dán bank, a Danske Bank ügyével már az amerikai igazságügyi minisztérium is foglalkozik.

A pénzintézet csütörtökön jelentette be, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium adatokat kért be tőle az észtországi leányvállalatánál zajló vizsgálat kapcsán.

A Danske Bank által megrendelt korábbi független vizsgálat kimutatta, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán, 15 ezer devizakülföldi ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak ilyen módon tisztára. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek.

A napokban jelentették be, hogy a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) is vizsgálatot kezdett, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a pénzmosásban Nagy-Britanniában bejegyzett cégek is részt vettek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Dane Jeppe Kofod, az Európai Parlament pénzmosással és adóelkerüléssel foglalkozó különleges bizottsága vezetőjének a szóvivője Facebook oldalán azt közölte, hogy november 21-én meg akarják hallgatni a Danske Bank balti térségért felelős befektetési üzletágának egykori vezetőjét, Briton Howard Wilkinsont.

A Danske Bank bejelentette továbbá, hogy a megnövekedett kockázatok miatt leállította részvény-visszavásárlási programját.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek