Orosz lakosokat telepítenek a megszállt Krím-félszigetre

Oroszország tízezreket telepít be az általa Ukrajnától elcsatolt Krímbe, hogy kiszorítsa onnan a helyi lakosság Ukrajna-párti részét, a félsziget pedig folyamatosan hanyatlik az orosz megszállás alatt – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter csütörtökön Kijevben Miroslav Lajcákkal, a szlovák külügyi tárca vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Klimkin szavai szerint az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten az emberek félnek egymással beszélgetni az utcán, mert bárkit „éjjel vagy nappal” letartóztathatnak. Eközben Oroszország emberek tízezreit kezdte el átköltöztetni saját régióiból a félszigetre, hogy kiszorítsa onnan azokat, akik „a Krím felszabadításáról álmodoznak” – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a Krím gazdaságának nincs esélye a fejlődésre, amíg az Oroszországgal szembeni szankciók érvényben vannak, márpedig azok még fennmaradnak. Legalábbis az Egyesült Államok részéről tett legutóbbi, a Krímmel foglalkozó nyilatkozat pontosan ezt mutatja – fűzte hozzá. Hozzátette, hogy emellett Oroszország nem képes megoldani a félsziget természeti problémáit, sőt „ökológiai katasztrófát” okozott a megszállt területen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Félresikerült hadgyakorlat okozhatta a krími vegyi szennyezést

Modern orosz jelzavarókat azonosítottak Ukrajna szakadár területein

Az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014 márciusában katonailag megszállta, majd egy helyi, törvénytelenül kiírt és szabálytalanul megrendezett népszavazás nyomán még abban a hónapban elcsatolta Ukrajnától. A félsziget Oroszország által végrehajtott annektálását a világ államainak döntő többsége – beleértve a NATO és az Európai Unió tagországait – nem tartja törvényesnek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »