Komoly vetélytársat kap a Spotify az amerikai tőzsdén

A Tencent Music Entertainment, Kína legnépszerűbb zenei szolgáltatást nyújtó mobilalkalmazásainak tulajdonosa benyújtotta az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) elsődleges nyilvános részvénykibocsátási kérelmét kedden.

A Tencent kínai technológiai cég tulajdonában álló vállalkozás egymilliárd dollárt szeretne összegyűjteni a New York-i Nasdaqon, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a vállalatoknak az előzetesen megjelölt célnál jóval nagyobb tőkét sikerül mozgósítaniuk. Valószínűleg ez esetben is nagy lesz a befektetői érdeklődés, tekintettel a streaming zeneszolgáltatás növekvő népszerűségére és a Tencent eddigi sikereire.

A QQ Music, a Kugou és a Kuwo streaming zeneszolgáltató applikációk, valamint a WeSing karaoke alkalmazás tulajdonosaként a Tencent Music Entertainment Kína legnagyobb online zenei platformja, amelyet havonta 800 millió felhasználó keres fel. Közülük 23,3 millióan fizetnek a szolgáltatások igénybe vételéért.

A vállalat nyereséges, tavaly 1,66 milliárd dolláros forgalom mellett 199 millió profitot termelt, az idei első félévben pedig 1,3 milliárd dolláros bevételt ért el, az adózás utáni haszon pedig 263 millió dollárt tett ki. Ezzel ellentétben a svéd rivális, a Spotify veszteséges: a második negyedévben 1,3 milliárd dolláros forgalom mellett 90 milliós veszteséget termelt.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a Tencent Music Entertainment hány darab részvényt és milyen áron kíván értékesíteni. Annyit tudni, hogy a részvénykibocsátásból befolyó összeget tartalomfejlesztésre és új szolgáltatások indítására akarják fordítani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kínai vállalatok az idei évben eddig 7,5 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az amerikai piacokon, ami 2014 óta a legnagyobb összeg. A videó streaming szolgáltatást nyújtó iQiyi vállalat 2,4 milliárd, az elektromos autókat gyártó Nio 1 milliárd, a Pinduoduo diszkont e-kereskedelmi platform pedig 1,63 milliárd dollárra tett szert.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »