Mentőcsomag helyett német beruházásokat kap Törökország

Augusztusban a német kormányzat a Törökországnak nyújtandó pénzügyi segítségnyújtás lehetséges módjait kezdte el vizsgálni. A felmerült megoldások között szerepelt a koordinált európai mentőcsomag és az állami hátterű fejlesztési bankokon és bilaterális egyezményeken keresztül történő “gazdaságfejlesztési” csomag is – utóbbinak a megvalósulása körvonalazódik most.

Németországi látogatása eredményeként új törökországi Siemens-beruházásokat helyezett kilátásba Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök – számolt be hétfőn a Hürriyet napilap. A lap beszámolója szerint Erdogan elnök a Kölnből hazafelé vezető úton a repülőgépen újságíróknak elmondta, hogy Berlinben találkozott Joe Kaeser Siemens-vezérrel, aki gyógyászati berendezéseket gyártó üzem törökországi építésének a tervéről tájékoztatta.

Az Angela Merkel kancellárral még szombaton rendezett munkareggelin pedig vasúti kooperáció lehetőségeiről is szó esett az elnök tájékoztatása szerint.

Az új kölni mecset Recep Tayyip Erdogan török nyitóbeszéde előtt 2018. szeptember 29-én. Erdogan háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A Spiegel német lap már szeptemberben beszámolt arról, hogy a Siemens tárgyalásokat folytat Törökországban egy 35 milliárd eurós vasúti hálózatfejlesztési beruházásról, miután augusztus végén a német kormányzat a Törökországnak nyújtandó pénzügyi segítségnyújtás lehetséges módjait kezdte el vizsgálni. A felmerült megoldások között szerepelt a koordinált európai mentőcsomag és az állami hátterű fejlesztési bankokon és bilaterális egyezményeken keresztül történő “gazdaságfejlesztési” csomag is. Ennek a megvalósulása körvonalazódik most a Siemens beruházás, illetve a vasúti kooperáció formájában.

Német és EU-s tisztségviselők szerint egy teljes erejű török gazdasági válság az egész régiót destabilizálná, Európát a vállalatokon keresztül viselné meg, a Közel-keleten pedig további politikai feszültségeket okozna, ráadásul az Európa felé irányuló migrációt is felerősítené.

Egy német tisztségviselő megfogalmazása szerint “sokat megtennénk Törökország stabilizálásáért, nem igazán van más választásunk”.

Németország kész mentőcsomagot nyújtani Törökországnak

Burkoltan megszorító csomagot jelentett be a török pénzügyminiszter

Erdogan elnök bejelentette: az illetékes minisztériumok tovább folytatják az egyeztetéseket a beruházásokról, október 25-én pedig Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter népes üzleti delegáció élén Törökországba látogat.

Forrás: MTI/APA/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »