A latino szavazók rendesen megizzasztják a demokratákat

Egy hónappal az amerikai félidős választások előtt alapvetően a demokratáknak áll a zászló, azonban sok múlik a latino szavazókon. Valószínűleg többségben ők is a demokratákra adják le voksukat, de a nagy kérdés az, hogy képesek-e elegendő szavazatot produkálni számukra a kulcsfontosságú körzetekben.

Elemzők szerint kicsivel több latino szavazó fog az urnák elé járulni most, mint egyébként. És bár ez jó hír lenne a Demokrata Párt számára, azonban nem az a „remek hír”, amiben reménykednek.

Az amerikai félidős választások során teljes egészében újraválasztják a 435 tagú képviselőházat, és 35 szenátor újraválasztásával megújítják a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát is. A szavazás tehát kritikus fontosságú lesz a szenátus irányításának megnyerésére irányuló fárasztó csatában.

A tíz olyan állam közül, ahol a leginkább kiélezett a verseny, négyben – Floridában, Texasban, Arizonában és Nevadában – jelentős, de nagyon különböző spanyolajkú népesség él. Floridában nagy kubai-amerikai közösség van, akik inkább a republikánusok felé húznak, míg Nevada többnyire mexikói származású szavazói közt a demokraták örvendenek nagyobb népszerűségnek.

Ez a négy szövetségi állam ráadásul a képviselőház szempontjából is kulcsfontosságú: néhány választókörzetben – például Houstonban és Dallasban – a latino szavazók biztosíthatják egyes veterán republikánus jogalkotók kigolyózását a képviselőházból.

Kaliforniában fél tucat republikánus szék van veszélyben. Három itteni kerületben a latinók alkotják a választókorú lakosság körülbelül egynegyedét. Ezen kívül számos olyan körzet van országszerte – például a coloradói Aurora vonzáskörzetében és Chicago külvárosában –, ahol bár kisszámú latino közösség él, szavazatuk mégis meghatározó lehet. 2016-ban Hillary Clinton vitte ezeket az egyébként republikánus körzeteket.

Azért az is biztos, hogy vannak olyan erősen latino körzetek, ahol a hivatalban lévő republikánusok jól fognak teljesíteni. Ezek közé tartozik San Antonio, Texas és Miami, ahol Will Hurd és Carlos Curbelo képviselők állnak nyerésre. Azonban ellentétben a legtöbb republikánus politikussal, mindketten „szakítottak” Donald Trump elnökkel.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Trump bevándorlóellenes magatartása is sokat nyom a latban

A Hart Research Associates szeptemberi, a latino szavazók körében készített felmérése szerint Trump – köszönhetően a bevándorlókkal szembeni ellenséges fellépésének és retorikájának – egyre kevésbé népszerű. A közvélemény-kutatásban résztvevők közel kétharmada mondta azt, hogy nagyon elégedetlen Trump elnökségével, és azt akarják, hogy a demokraták háromnegyedes többséget szerezzenek a kongresszusban az időközi választásokon.

A válaszadók nagy többségben előnyben részesítették azokat a jelölteket, akik kiálltak a bevándorlógyerekeket védő program (DACA) mellett, valamint azokat, akik ellenezték a fal megépítését a mexikói határ mentén.

  • „Általános probléma”
A Washington Post és az ABC News szeptember elején készített felmérése szerint a Donald Trumppal kapcsolatos ellenérzések alapvetően több demokrata szavazót mozgósítanak. Ez pedig – párosulva azzal, hogy most sokan azok közül is elmennek szavazni, akik négy éve, az előző időközi választáson otthon maradtak – nem jelent jót a Republikánus Párt számára.

14%-os előnyben a demokraták két hónappal az amerikai időközi választások előtt

A republikánusok így most abba a szalmaszálba kapaszkodnak, hogy az erős gazdaság több latino választót jelent nekik november 6-án.

„A latino választók néhány kérdésben támogatják a republikánusokat, a Trump-adminisztráció ugyanakkor számos problémát okoz számukra” – fogalmazott a téma kapcsán Barbara Carvalho, a Marist Poll vezetője.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »