Kuponokkal ösztönöznék a német gyártók a dízelautók átalakítását

Lapértesülés szerint utalványokkal támogatnák a német autógyárak a városi behajtási tilalomban érintett idősebb dízelautók tulajdonosait a motorok műszaki átalakításához.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint az Audi, a VW, a BMW és a Mercedes-Benz utalványokkal vennék le – legalábbis részben – a tulajdonosokról az idősebb dízelautók környezetvédelmi szempontból szükséges műszaki átalakításának anyagi terheit. Az utalványokkal egyes autóipari beszállító cégek berendezéseinek a beépítését lehetne finanszírozni.

A német autógyárak ezzel a megoldással kívánják elkerülni a garanciális kötelezettségvállalást az idősebb járművekre.

A FAZ értesülése szerint az autógyárak az átalakítás költségeinek 80 százalékát vállalnák magukra, de legfeljebb 3000 eurót. Az ajánlat kizárólag az Euro-5 környezetvédelmi besorolású dízelautók átalakítására vonatkozik. Az alacsonyabb besorolású dízelautók tulajdonosait kedvezményekkel igyekeznek majd járműveik újra cserélésére ösztönözni.

A német kormány most pénteken dolgozza ki a dízelautókra vonatkozó terveit a városi behajtási tilalom elkerülése érdekében. Több bírósági döntés is született ugyanis az utóbbi időben arról, hogy az önkormányzatoknak a levegő tisztaságának védelme érdekében jogában áll közlekedési tilalmat elrendelni környezetszennyező járművekre.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a német kormány a régi dízelautók visszavásárlásának, új autóra történő cserélés ösztönzésének, valamint utólagos átépítésének valamilyen kombinációját vezetné be lehetőleg olyan módon, hogy a művelet több milliárd euróra rúgó költsége ne az autótulajdonosokat terhelje.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »