Évtizedes mélyponton a török gazdasági bizalomindex

A török statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint a gazdasági bizalomindex az augusztusi 83,9 pontról 2008 vége óta legnagyobb mértékben – 12,9 ponttal – 71 pontra esett szeptemberben. A szeptemberi mutató 2009 márciusa óta a legalacsonyabb érték. A mutató 100 pont alatti értéke a megkérdezettek borúlátását tükrözi.

A török jegybank szeptember 13-án jelentősen, 17,75 százalékról 24 százalékra emelte az egyhetes repokamatot, hogy kordában tartsa az inflációt és megfékezze a devizaválságot.

Törökországban augusztusban már közel 15 éves csúcsra emelkedett az infláció: éves összevetésben 17,9 százalékkal, júliushoz képest pedig 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A termelői árak éves összevetésben 32,13 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 6,60 százalékkal ugrottak meg augusztusban.

A török líra idén eddig csaknem 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A valuta mélyrepülése eredetileg azzal kezdődött, hogy a piacokat aggasztotta Recep Tayyip Erdogan török államfő jegybankra gyakorolt nyomása és befolyása.

A válság tovább mélyült az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedésével. Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely kapcsán Washington elrendelte a Törökországból importált alumínium és acél vámtarifáinak megduplázását. Ankara válaszul szintén így tett az Egyesült Államokból behozott autókra, alkoholra és dohányárúra vonatkozó vámtételekkel. A washingtoni kormány továbbá augusztusban befagyasztatta a török igazságügyi és a belügyminiszter amerikai vagyonát az amerikai tiszteletes ügyében játszott szerepük miatt.

A líra árfolyama a jegybank kamatemelésére, illetve a kormány néhány nappal később bejelentett gazdasági megszorító intézkedései hatására némileg stabilizálódott.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »