Trump szerint nélküle már háború lenne

Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán.

Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen. Mint közölte: annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt. „Jó kapcsolatunk van. Ő kedvel engem, én kedvelem őt, kijövünk egymással. Ő meg akar állapodni, én is meg akarok állapodni”.

Leszögezte, hogy nem fog „határidős játékot” játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan. „Nem játszunk ilyet. Nem számít, ha két évbe, három évbe vagy öt hónapba telik” az atommentesítés.

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsong Un ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak „a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan” leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól.

„Ez el fog tartani egy ideig” – mondta Pompeo. „Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva” – tette hozzá.

New York, 2018. szeptember 25.
Donald Trump amerikai elnök beszél az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 25-én. (MTI/AP/Richard Drew)

Trump szerint Szíriában is ő tett csodát

Donald Trump New York-i sajtótájékoztatóján szerdán kijelentette: neki köszönhető, hogy elmaradt a szíriai Idlíb tartomány elleni offenzíva. Az amerikai elnök szerint egy Twitter-bejegyzése hatására hiúsult meg a támadás.

Az ENSZ épületében tartott hosszas sajtótájékoztatóján az elnök kifejtette: nagyjából egy hónapja, egy politikai gyűlésen az egyik támogatója hozta fel Idlíb témáját. Trump szavai szerint a nő közölte vele, hogy az irániak, az oroszok és a szíriaiak körbevették a tartományt, meg fogják ölni a testvérét és több millió embert azért, hogy megsemmisítsenek 25-30 ezer terroristát.

Trump azzal folytatta: addig nem hallott Idlíbről, de miután a New York Timesban is megtalálta a történetet, szeptember 4-én a Twitter mikroblogon figyelmeztette Oroszországot, Iránt és Szíriát, hogy „óriási humanitárius hibát követnének el, ha részt vennének ebben a potenciális tragédiában”. Egyúttal utasította külügyminiszterét, Mike Pompeót és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy ne engedjék az offenzívát elindulni. Trump úgy fogalmazott: neki köszönhető, hogy a támadás elmaradt. Senki sem fogja ezt elismerni, de „az emberek tudják, és több szíriai köszönetet mondott” neki.

Idlíb ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő szeptember 17-én Szocsiban, többórás tárgyalás után megállapodott egy demilitarizált ütközőövezetet létrehozásáról a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén. A megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből kivonják a radikális ellenzék, egyebek között az Idlíb nagy részét ellenőrző Hajat Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezetet vezető Dzsabhat Fatah es-Sám (korábbi nevén az an-Nuszra Front) iszlamista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket, a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket is.

Kapcsolódó cikkünk: Alakul a szíriai helyzet békés megoldása

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »