Merkel bukásának kezdete lehet, hogy leváltották egyik bizalmasát

Mindenki meglepetésére elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből. A német sajtó Merkel vereségeként értékeli a vezetőváltást.

A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt. A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője – a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere – elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott – ismertette Alexander Dobrindt.

Ralph Brinkhaus köszönetet mondott támogatóinak és kiemelte, hogy Volker Kauder kiváló frakcióvezető volt, akinek munkásságára tisztelettel tekint vissza. Elmondta, hogy nagy kihívást jelentő feladatok állnak a képviselőcsoport előtt, és az emberek azt várják tőlük, hogy a szakmai munkával foglalkozzanak.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta – kancellárságának kezdete óta – irányító politikussal. Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért „természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki” – mondta a pártelnök-kancellár. A demokráciában előfordulnak „vereségek”, és ezeken „nincs mit szépíteni, mégis azt szeretném, hogy a CDU/CSU-frakció továbbra is sikeresen dolgozzék, ezért támogatom Ralph Brinkhaust, ahol csak tudom” – fogalmazott Merkel.

Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző felhívta a figyelmet, hogy a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ez alapján Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.

Berlin, 2018. szeptember 25.
Volker Kauder, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjának frakcióvezetője (j) érkezik a CDU/CSU frakcióülésére Berlinben 2018. szeptember 25-én. Mellette balról Angela Merkel német kancellár. Az ülés során tartott frakcióvezető-választáson Kauder alulmaradt kihívójával, Ralph Brinkhausszal szemben, így 13 év után távoznia kell a tisztségből. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében – az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán – egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához.

Ralph Brinkhaus a választás előtti nyilatkozataiban kiemelte, hogy nem akar szembefordulni Angela Merkellel, de frakcióvezetőként arra törekedne, hogy a képviselőcsoport aktívabb partnere legyen a kormánynak. „Nem a kancellár ellen indulok, hanem azért, hogy új lendületet vegyen a frakció” – mondta.

A politikus megválasztását sokan Merkel vereségeként értékelik

Ralph Brinkhaus megválasztását a Bundestag több pártja, valamint a német sajtó is Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli.

Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata (SPD) alelnöke a Twitteren azt írta, hogy a frakcióvezető-választás „nyílt felkelés Merkel ellen”. Az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) társ-frakcióvezetője, Alice Weidel úgy fogalmazott, hogy a CDU/CSU jó irányba tett egy lépést, a következő lépésben pedig Angela Merkelt kellene leváltania. Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyik frakcióvezető-helyettese, Alexander Graf Lambsdorff azt írta, hogy Ralph Brinkhaus megválasztása a nagykoalíció „végének a kezdete”, és azt jelzi, hogy Angela Merkel tekintélye „megsemmisült” a CDU/CSU-frakcióban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap a Merkel, a béna kacsa című kommentárjában kiemelte: a keddi frakcióvezető-választás eredményében valószínűleg az a politikai jelenség mutatkozott meg, hogy egy vezető tekintélye szükségszerűen süllyed, ha közeleg pályafutása vége. Ez a jelenség Amerikában a lame duck – béna kacsa – néven ismert, és „Merkel a frakcióban elszenvedett vereségével elkezdődik a vita arról, hogy meddig kell tartania ennek a béna állapotnak”.

A Die Welt című konzervatív lap az Egy korszak vége című kommentárjában kiemelte: Volker Kauder veresége újabb jele a „kancellár alkonyának”, amely a „híres-hírhedt 2015-ös kölni szilveszter óta érezhető”, és feltartóztathatatlan. „Minden, ami ezentúl jöhet, már csak gyámoltalan próbálkozás a lopakodva terjedő vérmérgezés ellen”, amelyről az orvostudomány megállapította, hogy „a legtöbb esetben halálhoz vezet” – tette hozzá a Die Welt.

A liberális Süddeutsche Zeitung A megaláztatás című kommentárja szerint Ralph Brinkhaus megválasztásával „újraosztják a lapokat”, és már csak az a kérdés, hogy mennyire gyorsan. A váltás a frakció élén „nehezen irányítható dinamikát indíthat be”, és Angela Merkel nem kormányozhat úgy az új frakcióvezetővel, „mintha mi sem történt volna”. Ezért „a kancellárnak meg kell fontolnia, hogy bizalmi szavazást kér a Bundestagban” – írta a müncheni lap, amely szerint azonban Volker Kauder veresége nemcsak Angela Merkelnek, hanem Horst Seehofernek, a CSU elnökének is „megaláztatás”, mert a CDU elnökével együtt javasolta a képviselőknek a frakcióvezető megerősítését a tisztségben.

A Handelsblatt című üzleti lap az Elfordulás a kancellártól címmel közölt kommentárjában hangsúlyozta: Angela Merkel bizalmasának bukása a kancellári-pártelnöki „hatalom erodálódásának látható jele”. Angela Merkel negyedik kormánya még egy éve sincs hivatalban, „de kedden minden bizonnyal megkezdődött a felkészülés a Merkel utáni időkre”.

A baloldali Frankfurter Rundschau Egy választás Merkel ellen, semmi más című kommentárja szerint Angela Merkel most már végérvényesen tudja, hogy „távozófélben” lévő kancellárnak számít, és így „még nehezebb lesz legalább addig elhúznia a távozást, hogy el tudja rendezni az utódlást úgy, ahogyan ő szeretné”. Meglehet, hogy már túl késő reagálni, és mindenki számára „nagyon hamar megmutatkozik majd, mekkora hiba volt a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) részéről, hogy nem állítottak a többség támogatásának elnyerésére alkalmas alternatívát a merkelizmussal szemben” – írta a lap.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »