A francia pénzügyminiszter szerint az EU-nak van fontosabb dolga is, mint a Brexittel foglalkozni

Az Európai Uniónak vannak sürgetőbb feladatai annál, hogy Nagy-Britannia jövőjével foglalkozzon, mégpedig leginkább a saját jövője – fejtette ki Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter külföldi újságírók egy csoportjának Párizsban.

Az EU vezetői a múlt héten elutasították Theresa May brit kormányfő javaslatait a Nagy-Britannia európai uniós kiválása (Brexit) utáni időszakra vonatkozó kereskedelemre, kitartottak álláspontjuk mellett, hogy a brit javaslatcsomag aláásná az EU egységes belső piacát.

Mint Le Maire hangoztatta, a britek meghozták döntésüket, és ez rendben is van. „Vannak azonban sokkal fontosabb dolgok az EU számára, mint az Egyesült Királyság jövője. Ez EU számára saját jövője a fontosabb” – húzta alá a miniszter a szerdán ismertetett nyilatkozatában.

„Öngyilkossággal ér fel minden olyan döntés, amely az európaiakban azt a benyomást kelti, hogy el lehet hagyni az Európai Uniót és közben meg lehet tartani a tagság minden előnyét” – magyarázta Le Maire. „Most az euróövezet megerősítése a legfőbb feladat” – tette hozzá.

Párizs nem akarja, hogy a Londonnal folyó Brexit-tárgyalások elhúzódjanak. Emmanuel Macron francia államfő a múlt héten azt mondta, reméli, hogy Nagy-Britannia a jövő hónapban ú javaslatcsomaggal áll elő. Theresa May ugyanakkor kitart úgynevezett Chequers-terve mellett, annak ellenére, hogy az elképzelés saját pártjában sem élvez egyhangú támogatást. Azt vetette az EU szemére, hogy nem adtak részletes magyarázatot tervének elutasítására.

Az EU a kezdetektől kitart amellett, hogy nem lehet a tagság előnyeit „kimazsolázni”, valamint az egységes piac alapjául szolgáló négy szabadságjog – az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad áramlása – nem választható el egymástól.

A Chequers-terv viszont leállítaná a szabad munkavállalást, és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Az Egyesült Királyság a brit miniszterelnök elképzelése szerint pusztán az áruk területén maradna tagja az egységes piacnak, és önálló kereskedelempolitikát is követel Londonnak. Ez viszont odáig vezethet, hogy London külön szabadkereskedelmi megállapodást köthet Washingtonnal vagy Pekinggel, majd ezek az áruk szabadon áramolhatnának szerte az unióban, ami aláásná a belső piacot.

Macron kormánya kéthetente tart ülést, hogy gyakorlati előkészületeket tegyen arra az esetre, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül „zuhan ki” az Európai Unióból. A kilépés ugyanis 2019. március 29-én éjfélkor jelen állás szerint automatikusan megtörténik, ha sikerül megállapodni a Brexit feltételeiről, ha nem. Elemzések szerint ez súlyos megrázkódtatást jelentene az európai gazdaságnak, de az Egyesült Királyságot még súlyosabban érintené, s szinte katasztrofális következményekkel járna a szigetország számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »