A BMW profit warningja miatt esnek a német autógyártók

A német autógyártó kedden bejelentette, hogy az új emissziós szabályozáshoz való alkalmazkodás és az árverseny miatt nem fogja tudni tartani a korábban becsült nyereségét. A hírre a BMW és a konkurens Daimler részvényei is hirtelen esésbe kapcsoltak.

Annak ellenére, hogy augusztusban még megerősítették az éves várakozásokat, miszerint az éves profit a tavalyihoz hasonlóan fog alakulni, a BMW kedden közölte, hogy adózás előtti profitja nem fogja elérni a célszámot. A csökkenés okai között az új emissziós szabályozáshoz való alkalmazkodást és az intenzív árversenyt említették.

  • A WLTP nagy falat a gyártóknak

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az engedélyezés az új rendszerben már nem a jármű gyártójánál történik, hanem a feladat elvégzésére jogosult intézeteknél. Az új járművek forgalomba helyezésénél késedelmek alakultak ki Európában, ugyanis a mérőállomások már hosszú időre előre le vannak foglalva.

Késik az új autók forgalomba helyezése az új WLTP-szabvány miatt

A német autógyártók szerint irreális környezetvédelmi elvárásokat támaszt az EU

A BMW a várható profitrátát is csökkentette, a korábbi 8-10%-os sáv helyett most már csak „legalább 7%-os” profithányadot vár a vezetés.

A profit warningot nem fogadták lelkesen a befektetők, a BMW részvényei a 83 eurós szintről 79 euró alá estek, a konkurens Daimler 3% körüli mértékben csökkent, a Volkswagen pedig 155 euróról 149 euróra esett.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »