Amerikai haditechnikát vásárolhat Tajvan

F-16-os vadászbombázók és egyéb katonai repülőgépek alkatrészeinek és vonatkozó hadiipari termékeknek eladását hagyta jóvá Washington Tajvan számára, mintegy 330 millió dollár értékben – közölte hétfőn a Pentagon.

Az amerikai védelmi tárca közleménye szerint az eladás erősíti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát azáltal, hogy javítja a vásárló védelmi képességeit, ami mindig is fontos része volt a politikai stabilitásnak, a katonai erőegyensúlynak, valamint a gazdasági fejlődésnek a térségben.

Kína, amely elszakíthatatlan részének tekinti a szerinte szakadár tartomány Tajvant, mindig is elítélte az amerikai fegyvereladást a sziget számára. Tajvan katonasága főként amerikai gyártmányú fegyverekkel van felszerelve, Tajpej pedig azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok fejlettebb haditechnikai eszközöket, köztük korszerű harci repülőket adjon el neki.

Elemzők szerint a katonai erőegyensúly Tajvan és Kína között megváltozott, mégpedig az utóbbi javára: gyors amerikai beavatkozás nélkül tehát a vörös óriás vélhetően könnyűszerrel felülkerekedne a szigeten. Peking sosem zárta ki annak lehetőségét, hogy katonai erővel terjessze ki ellenőrzését a szigetre.

Hszi Csin-ping kínai elnök júniusban leszögezte James Mattis amerikai védelmi miniszternek, hogy Kína világos és határozott álláspontot képvisel a szuverenitásával és területi integritásával kapcsolatban, egyáltalán nem akar semmi olyat, ami valaki másé, de  egy négyzetcentiméterről sem hajlandó lemondani abból a területből, amelyet magáénak tekint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »